Notes

Stanislav Vinaver – Evropska noć – sabrane pesme [Knjiga dana]

Evropska-noc-58353

(Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije)

Izdavač: Službeni glasnik:Zavod za udžbenike – Beograd

Sabrane pesme: pesničke zbirke Varoš zlih volšebnika, Čuvari sveta,Ratni drugovi i Evropska noć, odnosno poezija objavljena između 1919. i 1955. godine.
Bogatstvo ove celine upotpunjuju brojne varijante pesama, mahom pisanih posle Drugog svetskog rata, koje su čuvaju u pesnikovoj rukopisnoj zaostavštini.

 

Kao pesnik Vinaver je počeo u znaku simbolizma. To opredeljenje obeležilo je prvu njegovu knjigu stihova Mjeća (1911) a održalo se i u kasnijim zbirkama, od kojih su najznačajnije: Čuvari sveta (1926), Ratni drugovi (1939) i Evropska noć (1952). Jedan od najsmionijih tragalaca u velikoj avanturi moderne srpske poezije, Vinaver je hteo da stvori pesme oslobođene od svakog konkretnog značenja, pesme koje će samim svojim zvukom izraziti najdublje treptaje bića. Verovao je da je svaka konkretizacija, svako imenovanje, smrtna opasnost za pesmu, da je bit pesme u nagoveštaju a najbolji način da se nagoveštaj ostvari jeste muzika, “ona čini suštinski doživljaj pesme”. Eksperimenti sa zvučnim elementima pesme ponekad prelaze u igru koja je sama sebi cilj. Uz muzikalnost, drugo je važno obeležje njegove poezije humor. Vinaver je majstor verbalne komike, izrazit parodičar. Njegovo najpopularnije delo jeste Pantologija novije srpske pelengirike (1920), u kojoj je paradirao Antologiju novije srpske lirike B. Popovića.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.