Jasan Pogled

Sudbinu u ruke 

iva

Pjesma Sudbinu u ruke podgoričkog benda Freiheit PG postavljena je na Jutjub 18. oktobra,u vrijeme kada se u Podgorici dešavaju protesti opozicionog Demokratskog fronta koji zahtijeva ostavku Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, te formiranje prelazne vlade kako bi se stekli uslovi za demokratske izbore.

Za neke, protesti predstavljaju građanski bunt kao izraz nezadovoljstva građana četvrt veka dugom vladavinom Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, dok je za druge u pitanju borba Amerike i Rusije oko Crne Gore koja bi trebalo da postane članica NATO-a.

Pred novi opozicioni miting zakazan u Podgorici za subotu, pitali smo članove benda Freiheit PG, koji ne otkrivaju identitet jer kažu da su već dobijali pretnje zbog pesme, šta za njih predstavljaju protesti i šta misle o situaciji u Crnoj Gori.

VICE: Kako je nastala pjesma Sudbinu u ruke?

Freiheit PG: Pjesma je reakcija na zadnjih 25 godina sistematskog uništavanja volje, života, nade i budućnosti, i na generalnom, a i na individualnom nivou.

Odakle ste dobili ideju za pjesmu?

Iz života. Moji baba i đed, moji roditelji, pa evo sad i ja, svima nama su krila svezana ako ne već i otkinuta zbog vlasti koju nikad nisu podržavali. Tri generacije koje ista bagra maltretira. Pa dokle više, jebote?

Šta je cilj spota na kom je samo fotografija policijskog kordona na ulici?

Da otvorimo svima oči na našu realnost i direktno pozovemo na reakciju. Najbolje bi bilo kad bi pjesma poslužila kao još jedan faktor inspiracije u trenutnoj situaciji, do koje ne bi ni došlo da ljudima nije više svega pun kurac.

Jeste li imali neprijatnosti zbog pjesme do sada?

Čitavi naši životi su gomile neprijatnosti koje tu i tamo prekinu neki divni momenti. Mi smo generacija čija su djetinjstva trovali favoritizam, nacionalistička indoktrinacija i strah. Mi smo onda malo porasli i shvatili da nećemo imati za svoj stan ili auto posle onog, ajde mili na pravo ili ekonomiju, pa sad nalazimo radost u tome kad se dobije nekih pišljivih sto eura jer smo potrefili da će neki tamo magarac dati gol u prvom, a ne u drugom poluvremenu. A ono važno?

 

Kakav je vaš stav povodom protesta koji se događaju u Podgorici, a koji predvodi Demokratski front?

Podržavamo bilo kakav otpor protiv Vladara. Milo nam je što protest već gubi partijski identitet. Ovo je sad ljutina koja pripada narodu, a ne nekom partijskom lideru. Zbog toga se i skupljaju ljudi iz svakakvih grupa zadnjih par dana. Sve se svodi na pitanje, da li stvarno želiš promjenu ili ćeš opet da nađeš izgovor?

Kakvi su vam dalji planovi?

Naše ambicije su irelevantne! Naći posao koji se ne graniči sa ropstvom je skoro nemoguće, a čak i kad imamo plate, riječ nezavisnost je i dalje rezervisana za TV bajke sa Zapada. Neprijatnost je šesto čulo našeg pasivnog, negativnog i nezainteresovanog društva. Mogao bih u nedogled, ali žurim.

Ko čini bend?

Trojica nas je za sad. Biće koncerata, albuma, svega. Ne sve politički, jer kad bismo cijelu umjetnost posvetili bagri, to bi onda bilo bacanje rada i talenta. Samo strpljenja molimo i da zapamtite ime grupe.

Što bi poručili mladima u Crnoj Gori, ali i na Balkanu?

Da se dignu i da urade sve što mogu za svoju budućnost. Biće prekasno da to naša đeca rade 20 godina od sad. Manite se podjela, zastava, i religije jer dijelite sudbinu kako god obrnete. Tražiti grešku i podjelu je najlakše i najštetnije. Ne bojte se promjene, jer od ovoga gore ne može!.

Posvetite se svojoj industriji, jebali vas pravo, menadžment i biznis! Pravite vino, maslinovo ulje, lovite ribu, pravite šrafe, daske, staklo! Nismo mi nikakav Monako tako da osnova države ne smiju da budu dva hotela na obali,nego rad. Ako se krene s tim, deset godina nas dijeli od jedne male, ali uozbiljene industrije, koja sad uopšte i ne postoji.

 

http://www.vice.com/rs/read/freiheit-pg-intervju-za-vice

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.