Notes

Tarjej Vesos – Ledeni dvorac [Knjiga dana]

 

Tarjej Vesos
Tarjej Vesos

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Nakon romana Ptice, norveški pisac Tarjej Vesos je ponovo u izlozima srpskih knjižara, i to sa pričom o prijateljstvu između dve devojčice u pubertetskom dobu.

Ovo je roman o osećanjima koja se bude, o samoći i otuđenosti od sveta, o tome šta znači biti dete i šta znači stajati na pragu odrasle svesti, ali i o onom mračnom delu duše gde se razne struje, snovi i nagoni bore za moć.

Sis, živahna jedanaestogodišnjakinja, živi u mirnom zabačenom selu u Norveškoj. Njen život se naglo menja kada se u selo doseli tiha i povučena vršnjakinja Un, posle smrti svoje majke. Njihov prvi susret je veoma čudan. Usred dečje igre, Un će ubediti Sis da se iz zabave svuku gole. Dok posmatraju jedna drugu, Un pita Sis da li vidi nešto neobično na njenom telu, ali Sis ne primećuje ništa. Un joj tada saopštava da ima jednu veliku tajnu, koju još uvek ne želi da joj otkrije, i zbog koje se plaši da neće otići u raj. Sledećeg dana Un se ne pojavljuje u školi. Rešenje misterije njenog nestanka skriveno je u obližnjim zaleđenim, čudesnim, zastrašujućim i predivnim vodopadima, koje meštani nazivaju ledeni dvorac.

Ovaj klasik norveške književnosti XX veka se uz Ptice (Dereta, 2016), smatra Vesosovim najznačajnijim delom. U pitanju je roman neobične poetske snage, koja je u dosluhu sa svojim književnim prethodnicima iz romantizma i moderne, ali u isto vreme je i velika inspiracija za generacije zapadnoevropskih pisaca koji će doći nakon Vesosa.

Vesos stupa u norvešku književnu scenu još 1923. delom Menneskebonn. Bio je izuzetno plodan pisac (za života je objavio oko pedesetak dela), a književni trag je ostavio u nekoliko književnih formi: poezija, kratke priče i romani. Autor je romana: Izbledelo mesto (Bleikeplassen , 1946), Toranj (Tårnet, 1948) i Prolećna noć (Vårnatt, 1954), a Ptice i Ledeni dvorac se smatraju vrhuncem njegovog stvaralaštva. Nekoliko ih je čak i ekranizovano.

Ledeni dvorac je na srpski prevela Ratka Krsmanović Isailović, zahvaljujući izdavačkoj kući Dereta.

http://www.norveska.org.rs/News_and_events/Novosti-i-dogadjaji-/Preporuka-za-itanje-Ledeni-dvorac-/#.WHj-WVMrLIV

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.