Jasan Pogled

U tu neverovatnu činjenicu – da su i nekada leta bila žarka a zime polarne teško ćete ubediti bilo kog građanina iz rejona SFRJ

heat

Meteorološke zavere: Kad vrućine stižu sa antene

Piše: Dragoljub-Draža Petrović

Bila su to lepa vremena i atmosferske prilike kada je krajem sedamdesetih godina “onog” veka jedan jugoslovenski list u novogodišnjoj anketi proglasio prezentera vremenske prognoze Televizije Beograd Kamenka Katića za najpopularniju ličnost stare Jugoslavije. Ispred njega je bio samo drug Tito.

Kamenko je u studiju imao dva panoa, jedan sa mapom Jugoslavije, a drugi sa kartom Evrope. Na njih je magnetima „lepio“ simbole sunca, oblaka, kiše, snega ili groma i gledao da svake večeri potrefi vreme što preciznije, mada je ponekad, kako je jednom priznao, koristio prognozu od istog meseca prethodne godine. I svi su mu verovali.

A što i ne bi – Kamenko kaže da je potrefio u 85 odsto slučajeva. Nije to bilo ko danas kada od svog najboljeg prijatelja, stanovitog “androida”, možete za sekund saznati kakvo će vreme sutra biti u Albukerkiju – do početka Dnevnika TV Beograd Kamenko je telefonom bio na vezi sa Hidrometeorološkim zavodom, gde su imali neki kompjuter veličine kombajna, koji je slao podatke o vremenu za sutra. Kamenko, ipak, priznaje da su njegova vremena bila nekako romantičnija, mada su, objašnjava – i onda leta bila žarka, a zime polarne.

Digitalni sat

U tu neverovatnu činjenicu – da su i nekada leta bila žarka a zime polarne, međutim, danas ćete teško ubediti bilo kog građanina iz rejona SFRJ.

Kada je prošle godine u Srbiji izmereno u proseku 36 stepeni Celzijusa, a na uličnom satu u centru Valjeva čak 58, jerbo je digitalni sat verovatno u međuvremenu “riknuo”, ali ni u to niko ne veruje (“nije, more, riknuo, nego nas ovi sa televizije lažu”), retkost je bila pronaći nekoga ko nije rekao: “Ovako nije bilo nikada, otkad ja pamtim”. Isto to su rekli i pretprošle godine, još u junu, kada je izmereno u proseku 37. I kada je u septembru izmereno 40. Nekada je, naime, bilo normalno da leti budu vrućine, a zimi mrazevi i niko se nije preterano uzbuđivao zbog tog “prirodnog fenomena”.

Među TV prezenterima odavno nema Kamenka Katića, eno ga peca i uživa u penziji u sremskom selu Belegiš. Ali koji god od ovih današnjih TV prognozera javi da će sutra, recimo, usred jula da bude 34 stepena, auditorijum kraj malih ekrana unisono uzvikne: “Ovo nije bilo nikad. U moje vreme leti temeperatura nije prelazilo 26 stepeni”. Iako na TV upravo jave kako je “najviša ikada izmerena temperatura u Srbiji zabeležena u Kragujevcu 1939. godine – 44,3 stepena”. Rekordna hladnoća Srbiji bila je februara 1956. kada je u Vršcu izmereno minus 31,3, dok je 1929. godine u Velikom Gradištu bilo minus 30,6 u Kragujevcu minus 30,7 a u Beogradu minus 25,5 stepeni. Ali ubedite prosečmog Srbina ili eks Jugoslovena da ove današnje hladnoće ili vrućine nisu rezultat svetske zavere i natprirodnih pojava.

Ako jave da će da bude 35, opet usred jula, dodaju legendarnu uzrečicu: “Ovi nisu normalni”. Koju ponavljaju u svim situacijama – i kada na Dnevniku jave da će da poskupi struja i da će 9. jula da bude plus 36.

Dobro, ovi nisu normalni što će da poskupi struja – to je tačno – ali koji to tamo nisu normalni što će sutra da bude 36 stepeni Celzijusa?

-Kako koji? Pa oni – reći će vam skoro svaki. I pokazati glavom u pravcu Barajeva.

Pažnju srpskih meteorologa amatera iz sekcije “ovo-nikad-nije-bilo”, odavno privlači neka antena u tom predgrađu Beograda, među lokalnim življem označena kao HAARP, a nekad i Harpun. Ta antena – po ocenama združenih teoretičara zavere – jeste kriva ako u januaru pada sneg šest dana, što je u februaru minus 10, što u avgustu bude 40 stepeni, i što, recimo, Iran pogodi razoran zemljotres. Mada Iran vekovima pogađaju jaki zemljotresi. Obavezno se tu pojavi neki rođeni Barajevčanin koji vam objasni da kod njih nisu tolike vrućine, nema ni zemljotresa…

“Al’ što nas izedoše komarci” – zna da kaže. Još će vam objasniti da kod njih komaraca nikad nije bilo. Osim, možda, prošle godine. U junu. I pretprošle u maju. Komaraca je, setiće se neki deda, bilo i 1948. godine, kada taj navodni HAARP nije ni postojao, ali će svi teoretičari paranormalnog verovati da je deda, verovatno, malo izlapeo. “Priča gluposti” – kazaće vam oni koji odavno ne veruju da decu donose rode, ali su ubeđeni da velike vrućine donosi HAARP. Postoji čak i teorija da se u pilonu beogradskog mosta na Adi nalazi glavna HAARP antena za jugoistočnu Evropu. A mnogi veruju i da one naprave za sušenje veša na terasi jesu, zapravo, mali HAARP-ovi, “harpići”.

Vanredno stanje

Svako čitanje nepovoljne vremenske prognoze, građanin Srbije u poslednje vreme smatra za još jednu zaveru CIA, HAARP-a, zločestih meteorologa i televizije. “Kako u Bosni danas plus 40, a kod nas tek 30? To je 100 kilometara razlike. Možda je 30 negde u debelom hladu, na asfaltu je 50, a u gradskom prevozu 120. Prećutkuju stvarnu temperaturu da ne bi morali da proglase vanredno stanje” – kažu “eksperti”, jer je vanredno stanje ovde, nekako, prirodno stanje. I ima da se proglasi, smatraju oni, kad god počnete da se znojite odmah po izlasku iz zgrade. Toliko im se sloši da počnu da mešaju jačinu rakije i temperaturu. “Danas je bar 52 stepena” – i tačka, kažu meteorolozi-amateri.

U tim situacijama pomaže samo Nada Macura. Nada je portparol beogradske Hitne pomoći, i poput onog Kamenka, jedna od najpopularnijih ličnosti u Srbiji. Nadinim izveštajem o obračunu vatrenim oružjem srednjeg intenziteta ispred, recimo, kladionice u Zemunu, inače, počinje svaki radni dan (postoji i kletva:“ Da bog da te Nada Macura pomenula u jutarnjem programu”).

Kada je poledica, Nada vas savetuje da ne izlazite iz kuće bez preke potrebe, osim u sličugama, isto to i kada je vrućina, osim što tada ima da pijete H2O u većoj količini i izbegavate izlaganje suncu od 11 do 17 sati. Nemoj ovo, nemoj ono i prođe život, ali ipak – Nadi se veruje, jelte, i kada se jednom u pola avgusta desilo da se gledaocima i slušaocima u redovnom izveštaju nije obratila Nada, već osoba muškog pola predstavljena kao pomoćnik menadžera za odnose sa javnošću Hitne pomoći, nastala je panika. “Ko je sad ovaj? Smenili Nadu” – brujalo je od jutra po “razdelnicima” Telekoma, zato što u Srbiji niko ne veruje da i Nada Macura ima pravo na godišnji odmor. A ima i zamenika.

Čoveče, Nada Macura ima zamenika! Moram da javim komšinici! To je neka svetska ujdurma! HAARP!

Izvor: Al Jazeera

 http://balkans.aljazeera.net/blog/meteoroloske-zavjere-kad-vrucine-stizu-sa-antene

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.