Notes

Vuksan Vuksanović – Sjaj [Knjiga dana]

Izdavač – CID, Podgorica

Podvižnički naučnoistraživački rad kojim je Vuksanović namjeravao naznačiti i/ili objelodaniti tajne nevidljivog svijeta, prerastao je u Sjaj, žanrovski vrlo isprepleteno, zamršeno, na momente teško odgonetljivo i prohodno, predočavanje teme pred kojom ostajemo nijemi od preneraženosti, nevjerice, straha i stida. Iz tjeskobne intimne drame, knjiga se očas pretvara u dokumentaristički roman (katkad esej), u kojem čujemo visokoparne naučne razgovore, potom prelazi u životopis, ponovo se vraća u dramu, da bi svoju strahotnu istinu okončala u formi ispovijesti. Nema sidrišta, nema spokoja, jer Sjaj, svakom svojom slikom, vizijom, svakim napetim tonom i dubokourezivim prizorom, vodi u nepovratne bezdane
(…) Istina se ne dotjeruje, ne dekonstruiše, niti domišlja; njeno je samo da se ne skriva, te smo, dok čitamo Sjaj, svjedoci nezavršenog i nezavršivog vremena istine, koja nas zove i potapa, u kojoj se davimo. Možda zato što se još nismo ni rodili. U istini.

Kristina Bojanović

*

Makar na dva nivoa, Sjaj, intrigantni roman Vuksana Vuksanovića, unosi svježe elemente u savremeni crnogorski roman: odabirom za naše prilike sasvim atipične teme koja posjeduje, nažalost, strahovitu univerzalnost i oneobičenom stilizacijom koja diskurzivno strukturiše izuzetno osjetljivi narativni materijal. Tom dvostrukom „igrom“, Vuksanović postiže dvostruki estetski učinak: filozofska komponenta romana detaljno je elaborirana čime, istovremeno, i izvučene emotivne implikacije, semantički i intonacijski, dobijaju devastirajući efekt.

Vrijednost jedne kulturne sredine ogleda se, između ostalog, i u pluralnosti zastupljenih poetika, u raznovrsnosti prosedea koji se koriste za artikulisanje umjetničkog iskustva, u bogatstvu tema koje se metaforički i alegorijski operacionalizuju.

Vuksanovićev Sjaj bi trebao da pronađe svoje zasluženo mjesto na domaćoj romanesknoj mapi.

Aleksandar Bečanović

Vuksan Vuksanović je profesor filozofije. Objavio je dva romana. Prvi roman Zemlja (Nova Knjiga, 2010) i Sjaj (CID. 2021).

Živi i radi u Podgorici.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.