Jasan Pogled

Za miroljubivu pobunu – Hesel: Pobunite se! (5)

Piše: Stefan Hesel (Stephane Hessel)

Proizvođačka svijest koju zagovara Zapad dovela je svijet u krizu iz koje se može izaći radikalnim raskidom sa politikom »uvijek više« u području finansija, ali takođe u području nauke i tehnologija. Krajnje je vrijeme da prevlada briga za moral, pravdu I trajnu ravnotežu. Jer, prijete nam silne opasnosti, koje bi mogle da okončaju čovjekovu pustolovinu na planeti, opasnosti, koje Zemlju mogu pretvoriti u mjesto na kome je život nemoguć.

Ali ostaje istina da je od 1948. godine došlo do velikog napretka: dekolonizacija, kraj aparthejda, raspad Sovjetskog Saveza, pad Berlinskog zida. Uprkos tome, prvu deceniju 21. Vijeka obilježilo je veliko nazadovanje. To nazadovanje objašnjavam dijelom posljedicom vladavine Džordža Buša, zatim jedanaestim septembrom i katastrofalnim potezima koje su tim povodom preduzele rujna Sjedinjene Američke Države, poput vojne intervencije u Iraku. Snašla nas je ekonomska kriza, ali nas nije navela da pokrenemo novu razvojnu politiku. Takođe, samit u Kopenhagenu protiv globalnog zagrijevanjea nije izrodio istinsku politiku za očuvanje planete. Nalazimo se na granici između strahota prethodne decenije i mogućnosti koje donosi naredna. Ali treba se nadati, uvijek se treba nadati. Devedesete godine prošlog vijeka bile su izvor velikog napretka. Ujedinjene nacije su organizovale konferencije poput one 1992. godine u Riju o zaštiti životne sredine, ili one 1995. godine u Pekingu o položaju žena, a u septembru 2001. godine, na inicijativu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Kofija Annana, 191 zemlja članica prihvatila je deklaraciju o »Osam milenijumskih razvojnih ciljeva«; po kojoj se naročito obavezuju na smanjenje svjetskog siromaštva za polovinu do 2015. godine. Jako mi je žao što se ni Obama ni Europska unija još uvijek nijesu iskazali u onome što bi morao biti njihov doprinos stvaralačkoj fazi, oslanjajući se na ove temeljne vrijednosti.

Kako zaključiti ovaj poziv na pobunu? Prisjećajući se da je doista nacizam poražen 1945. godine, zahvaljujući žrtvama naše braće i sestara iz Pokreta otpora i zahvaljujući  Ujedinjenim nacijama u borbi protiv fašističkog varvarstva. Ali ta prijetnja nije u potpunosti nestala i naš bijes protiv nepravde još uvijek je netaknut.

Ne, ta prijetnja nije u potpunosti nestala. Zato se uvijek prisjećamo »istinske miroljubive pobune protiv masovnih sredstava komunikacije koji kao vidokrug našoj mladosti predlažu samo masovnu potrošnju, prezir prema slabijima i prema kulturi, sveopštu amneziju i nemilosrdno takmičenje svih protiv svih«.

Onima koji i koje će izgraditi 21. vijek, s ljubavlju poručujemo:

»STVARATI ZNAČI ODUPIRATI. ODUPIRATI SE ZNAČI STVARATI.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.