Film

Zbogom jeziku

Adieu_au_Langage_poster

Originalni / međunarodni naziv: Adieu au language 3D / Goodbye To Language 3D
Režija: Jean-Luc Godard
Scenario: Jean-Luc Godard
Uloge: Héloise Godet, Kamel Abdeli, Richard Chevallier
Zemlja produkcije: Francuska
Trajanje: 70 min
Jezik: francuski, engleski
Festivali: Kan 2014 – Nagrada žirija, Toronto, Minhen, Lokarno, London
IMDB: 6.2/10
Metacritic: 71/100
Rottentomatoes: 83%/100

Udata žena upoznaje slobodnog čoveka. Dolazi do ljubavi, svađe, tuče. Pas luta između gradova i sela. Godišnja doba se smenjuju. Čovek i žena se ponovo sreću. Pas je odjednom između njih. Bivši muž će sve porušiti. Počinje drugi film: isti kao i prvi, ali ne do kraja. Od ljudske rase prelazimo na metaforu. Završava se lajanjem i plačem bebe. U međuvremenu, videćemo ljude koji govore o padu dolara, istini u matematici i smrti crvendaća.

Žan-Lik Godar, koji uskoro slavi 84. rođendan, ima posebno mesto u panteonu moderne kinematografije. Njegovo delo deli ljude na obožavaoce i skeptike. U filmu „Zbogom jeziku 3D“, koji je bio miljenik kritike Kanskog filmskog festivala, Godar koristi 3D tehniku da pred gledaoce iznese jedno od vizuelno najzanosnijih ostvarenja u poslednje vreme, i izazove efekat „adrenalinske injekcije u mozak“.

U listu Danas, nakon Kanskog festivala, Marija Krtinić je na sledeći način opisala kako je Žan Lik Godar dobio nagradu u Kanu:

Legendarni francuski reditelj Žan-Lik Godar u subotu uveče je po prvi put u svojoj karijeri nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu.

Slavni 83-godišnjak možda nije dobio Zlatnu palmu, koju je poneo turski reditelj Nuri Bilge Džejlan za film „Zimski san“, ali mu je zato pripala nagrada žirija za njegovo poslednje ostvarenje „Zbogom jeziku“. Godar se nije pojavio u Kanu, već je tokom festivala poručio iz Švajcarske da ga ne interesuju nagrade, poslavši samo video-poruku direktorima festivala.

„Neću doći, zato što sam išao već jednom“, rekao je reditelj dodajući da bi u duhu kontradiktornosti voleo kada ne bi bilo nikakvih priznanje.

„Radovao bih se Zlatnoj palmi da sam je dobio pre 30-40 godina, ali bi mi to bez sumnje pričinilio štetu, tako da sam srećan što sam to izbegao“, objasnio je Godar švajcarskoj televiziji. On je tada dodao da bi priznanje, ukoliko ga dobije, samo prosledio svom knjigovođi, kao što je učinio i sa počasnim Oskarom 2010. godine. Inače, film „Zbogom jeziku“, 70-minutni 3D spektakl, na projekciji u Kanu uzdrmao je kritiku i publiku, koja je ostvarenje pozdravila salvama aplauza uz povike – Godar zauvek!

„Konačno, takmičarski program je dobio nešto što mu je očajnički bilo potrebno cele nedelje – uzbudljivo filmsko iskustvo zbog kojeg je publika u teatru Lumijer gotovo lebdela iznad svojih sedišta“, pisali su kritičari ovih dana, dodajući da bi Godarov povratak ideji da je film metafora, mogao da nosi naziv i „Zbogom filmu“.

„Ja sam tu da vam kaže ne. I da umrem“, glasi jedna od replika u filmu.

Jedan od poslednjih lavova francuskog novog talasa okrenuo je naglavačke filmsku umetnost u Evropi 1960-ih godina prošlog veka sa improvizovanim scenarijima i prirodnim zvukom.

Rođen je 3. decembra 1930. godine u Parizu u dobrostojećoj porodici švajcarskog psihijatra. Pohađao je dobre škole, da bi 1949. upisao studije antropologije na Sorboni. Često je boravio u kinoteci i Kino-klubu Latinske četvrti, koji su osnovali filmski kritičari, začetnici pravca „Nouvelle vague“. Sa njima je pokrenuo časopis „Filmska gazeta“, da bi kasnije glumio u njihovim filmovima, a neke čak i finansirao. Radio je na brani, kako bi od zarade kupio kameru i snimio svoj prvi kratki film „Operacija Beton“. Nakon nekoliko kratkih ostvarenja, 1960. snimio je svoj dugometražni prvenac „Do poslednjeg daha“. Tokom 60-godišnje karijere snimio je 39 ostvarenja i prolazio kroz nekoliko faza, na koje su između ostalih uticali i Bertolt Breht i njegova epska teorija, ali i njegove partnerke – glumice Ana Karina i Ani Viazemski, kao i njegova sadašnja partnerka, rediteljka An-Mari Mevil.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.