Film

Žive oči – Ubrzaj 2014

Zive_oci

Režija: Senad Šahmanović
Autori projekta: Dragana Tripković, Stefan Bošković, Vasko Raičević
Uloge: Anđela Dragović, Bojana Otašević, Miljan Otašević, Hasija Borić Stojić, Petar Kandić, Božidar Denda, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Anđelija Rondović, Joveta Ljumović
Trajanje: 23 min.
Termin i mjesto prikazivanja: 10.12.2014. u 20h – CNP, Podgorica

Film prati proces rada na predstavi Slijepi, rađenoj po tekstu Morisa Meterlinka. Fokus je na mladim osobama sa oštećenjem vida koje učestvuju u kreiranju predstave. Njihovi svakodnevni strahovi, želje, nade, miješaju se sa ulogama koje igraju. Njihovo specifično životno iskustvo prožima se sa iskustvom profesionalnih glumaca. Njihove emocije jedno umjetničko djelo čine istinitim.

U intervjuu za Pobjedu, režiser filma Senad Šahmanović kaže:

– Fokus filma je na tri mlade osobe sa oštećenjem vida koje nas uvode u njihov svijet, njihove želje, mogućnosti, optimizam, radost i iščekevanje kako će sve na kraju da izgleda. Ovo je film o njima, a ne o predstavi.

– Moram priznati da je za mene ovo dragocjeno iskustvo i da sam izuzetno zadovoljan zbog toga što sam radio ovu vrstu projekta. Članovi „Homera“ su pokazali izuzetan stepen profesionalizma, posvećenosti i pozitivne energije. Samim tim snimanje je bilo manje zahtjevno.

– Siguran sam da treba da postoji više ovakvih projekata, koji afirmišu već pomenute grupe. Svakako, umjetnost, a posebno film, najbolji je način za borbu protiv tih nedostataka.

 

O autoru:

Senad Šahmanović je završio Filmsku i TV režiju na FDU Cetinje, snimio šest kratkih igranih filmova, tri kratka dokumentrna filma, nekoliko reklama i muzičkih spotova, radio kao asistent režije na filmu i u pozorištu. Sa svojim filmovima učestvovao na brojnim međunarodnim festivalima: Pri fest Priština, Festival Istočnoevropskog filma -See a Paris, Skena up Prishtina, Filofest – Ljubljana, SFF- Sarajevo, Internationa film festival, festival kratkog metra- International film festival Belgrade, KFF- Kraljevo, Student Film Festival Duka fest- Banja Luka, Festival Studentskog filma Skomrahi Skopje, Montenegro Film Festival Herceg Novi, International TV Fest Bar, Festival Studentskog filma – Sarajevo.

http://ubrzaj.me/index.php/sr

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.