Art

Živeo paradoks

Pogledao sam u nebo
i video sivu, nasmejanu
lobanju od oblaka

pesnici nemaju spavaću sobu
kućne ljubimce
verenički prsten

ne zovu sveštenika u kuću
unose piće u kafanu
i kažu glasno
kad beže iz apoteke:

„Ko ne plati porez na grobno mesto
znači nije ni umro…“

Goran Živković

O autoru

Goran Živković je rođen 1984. Godine u Nišu.
Po struci: diplomirani ekonomista i turistički tehničar, a najduže radio kao barmen, recepcioner, noćni čuvar i radio-voditelj.
Dugo se bavio fotografijom, kao član foto kluba FON iz Niša. Objavljivao poeziju u raznim književnim časopisima i zbornicima socijalne tematike.
Podržava koncept poetskog performansa bez papira, uz pratnju instrumenta, filmskog platna i projektora.
Učestvovao je na brojnim pesničkim susretima, književnim kolonijama i slem festivalima širom Srbije i Evrope. U koautorstvu sa Miljanom Milanovićem, 2010. priredio zbornik poezije „Tortu kroz prozor“. 
2012, Niški kulturni centar mu objavljuje knjigu „Spalipačitaj“, koja iste godine osvaja Brankovu nagradu.
2014, na Međunarodnom festivalu „VOJISLAV DESPOTOV“ osvojio prvu nagradu u kategoriji – poezija do 30. godina. Iste godine osvaja treće mesto za poeziju na Međunarodnom konkursu „ULAZNICA“.
Na Međunarodnom književnom festivalu u Novom Sadu, tri puta osvajao nagradu publike za najboljeg slem pesnika Srbije – 2011, 2013 i 2015 godine.
2017, na Beogradskom festivalu poezije i knjige “Trgni se! Poezija”, u kategoriji za drugu neobjavljenu zbirku poezije, nagrađen je za rukopis „Psihoslajdovi“.
2019, kao autor učestvuje u dva projekta, zborniku poezije slem scene Srbije „TEBI U LICE“, u izdanju književne radionice Rašić, i Antologija niške neoavangardne bit poezije, u izdanju Nišville Jazz Festivala.

Živi radi u Nišu.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.