Notes

Zorica Đergović-Joksimović – Pevanja vuka i vrane [Knjiga dana]

 

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

 

U ediciji “Te3orija” izdavačka kuća”Geopetika” objavila je naučnu studiju “Pevanja vuka i vrane” Zorice Đergović-Joksimović o vezama između poezije Teda Hjuza i Vaska Pope, rečeno je danas na predstavljanju knjige.

Autorki, zaposlenoj na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu “Geopoetika” je objavila već monografije “Utopija: Alternativna istorija” i “Ijan Mekjuan: polifonija zla”, a za “Pevanja vuka i vrane” recenzije su joj napisali dr Tihomir Brajović, dr Bojan Jović i dr Zoran Paunović.

Knjiga je nastala u okviru projekta “Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru, a izdavanja je finansijski pomoglo srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je napisala autorka, knjiga je plod istraživanja sprovedenih u bibliotekama Srbije, SAD i Velike Britanije i preliminarni rezultati su bili prezentirani na međunarodnim konfertencijama posvećenim susretima kultura.

Ona je otkrila da ju je prilikom priprema građe za knjigu vodila želja da “ispravi svojevrsnu nepravdu prema Vasku Popi o čijoj se slavi u Engleskoj i njegovom uticaju na znamenitog engleskog pesnika Teda Hjuza (supruga Silvije Plat) kod nas malo zna”.

U predgovoru knjige autorka ističe da je slavni britanski pesnik Ted Hjuz u jednom periodu bio pod snažnim uticajem poezije Vaska Pope.

Prema rečima glavnog urednika “Geopoetike” Vladislava Bajca, knjiga je tako sjajno napisana da će biti zanimljiva i širem krugu čitalaca, a svakako je dragoceni prilog istoriji srpske književnosti

Ostavite komentar: