Jasan Pogled

10 kapitalnih zapovijedi kapitala (s primjerima)

10 kapitalnih zapovijedi kapitala s primjerima

 1. Ja sam Kapital, Profit tvoj, imaj drugih profita uz mene!
 2. Ne izusti imena Kapitala, Profita svoga, uzalud, monetariziraj ga!
 3. Spomeni se da svaki dan svetkuješ priliku za oplemenjivanje Kapitala!
 4. Poštuj laž i obmanu da dugo živiš i nauštrb drugih dobro ti bude na zemlji, u zraku i u vodi“
 5. Ubij, sve je prilika za zaradu!
 6. Sagriješi bludno! Svaka reklama isključivo koristi tvome ugledu!
 7. Ukradi! Prodaj! Pa ukradi ponovno.
 8. Govori isključivo lažna svjedočanstva! Tako te ne mogu osuditi, već ti se samo diviti!
 9. Poželi tuđeg ženidbenog druga, kćerku, sina; u osnovi sve što puže, hoda, leti! ( Čim više, tim bolje. – The more the merrier. )
 10. Poželi jedino i samo tuđe stvari! Tako ćeš manje raditi, a više imati. Zapamti: ekonomičnost u poslovanju, a razvrat i raskoš svugdje drugdje!

Gratis savjet

Uvijek s drugim/tuđim, da ne trošiš sebe/svoje!

1.Ja sam Kapital, Profit i Novac tvoj, koji sam te izveo iz zemlje siromaštva, iz kuće ropstva. Imaj drugih Profita uz mene. Sada ti porobi druge. Pravi sebi lika i obličja svega i svačega gore na nebu i dolje na zemlji i u vodama pod zemljom. Klanjaj se i služi svim svojim likovima i obličjima. Ovjekovječi svoj lik na novčanici, jer ja, Kapital, Profit i Novac tvoj, Profit sam nezasitan.

Jednom je jedan dječak, jedini znajući odgovor, sjedio u školskoj klupi i slušao svoje prijatelje kako se muče dati ispravan točan odgovor na učiteljičino pitanje.

Odjednom učiteljica upita „pa dobro zna li itko točno odgovoriti?“

Dječak koji je znao odgovor podiže ruku i kaže „ što ćete mi dati ako vam odgovorim?“

Učiteljica sva zanesena odgovori „ što god poželiš!“

Dječak mrtvo hladno odvrati „10 šilinga.“

Misleći da se šali, učiteljica kimne glavnom u znak odobravanja. Tada dječak ustane, priđe učiteljici, ispruži ruku i izusti „prvo pare!“

I dalje misleći da je po srijedi naivna dječja igra, učiteljica izvadi novac i preda ga dječaku. Dječak odgovori na pitanje, stavi pare u džep i vrati se u klupu. Vidjevši dječakovo znanje, njegovi prijatelji požele još nešto naučiti te mu postave još nekoliko pitanja. Dječak zastane na trenutak, razmisli i predloži da im drži instrukcije – 10 šilinga po osobi po satu.

Jadni glupi i bez drugih opcija, slože se.

Ovom zgodom stupili smo u kraljevstvo Kapitala. Osim što se dokazala isplativost poštivanja 2. kapitalne zapovijedi Kapitala, ovom zgodom ljudima je oprošteno i 7. smrtnih grijeha.

 1. Bratstvo je iskupljeno imovinsko – pravnim odnosima.
 1. Obrazovanje je iskupljeno logikom znanja – robe.
 2. Darežljivost je iskupljena pohlepom.
 3. Umjerenost je iskupljena nezasitnošću.
 4. Jednakost je iskupljena surovom moći.
 5. Pomoć je iskupljena snalažljivošću.
 6. Sloboda je iskupljena ponudom.

Dvije žene, susjede, zajedno išle na ribarnicu. Stigavši, vidješe da se sva riba skoro prodala. Samo na jednom štandu ostade kilogram srdela. Vidjevši to, prva žena se zaleti i kupi taj posljednji kilogram za 10 šilinga.

Druga žena, očekujući da će joj susjeda prodati pola kilograma po cijeni od 5 šilinga, ostade u šoku kada joj prva žena ponudi pola kilograma za 15 šilinga.

„Hoćeš, nećeš!?“ rekla je.

Druga žena, nemajući previše izbora kupi tih pola kilograma za 15 šilinga.

 1. Ode jedan čovjek kod doktora. Stigavši u ambulantu ugleda drugi red u čekaonici. Umjesto da upita tko je zadnji, čovjek se izdere „Ja sam prvi, žena mi je trudna i ima strašne bolove!“

Potom uleti u ordinaciju, izbaci pacijenta kojeg je doktorica pregledavala, sjedne na stolicu i naredi doktorici da mu otvori bolovanje.

Nakon toga zapovijedi joj da ode po tlakomjer. Kako tlakomjer nije bio u doktoričinoj ordinaciji, ona ode u susjednu. Za to vrijeme čovjek pokrade nekoliko flastera i bočica s inzulinom iz vitrine. Doktorica se vrati, izmjeri mu tlak, on ode, a ona vikne „sljedeći molim!“

Sljedeći uđe. Dijete neko. Mali šećeraš, već sav od silna čekanja malaksao.

I umre on tako, dok se doktorica kroz suze kunula u mrtvu majku da je imala inzulin, baš tu u vitrini, spreman za njega.

Nitko nije znao da je inzulinu istekao rok trajanja.

Sjedila dva čovjeka u kafiću. Nešto se porječkali. Prvi pruži ruku u znak pomirenja. Drugi izvadi pištolj i propuca ga. Tada ustane, izvadi pokojnikov novčanik i iz njega uzme 200 šilinga.

50 da policiji. 50 sudiji. I ostavši mu 100 sretan pođe kući.

Jedan muškarac prevari svoju ženu. Ženu mu zvali lijepa Marija. Pohvali se prijateljima. Oduševili se hrabrosti. Govorili „svaka čast, prevariti takvu ženu!“ riječ se pročula. Bio hvaljen. Častili ga svime i svačime, svugdje i uvijek. Izgradio karijeru. Skupio pare. Angažirao skupe odvjetnike. U razvodnoj parnici lijepu Mariju ostavio bez svega.

Eno ga, dan danas još uvijek poznat, prolazi gradom i ružnoj Mariji – prosjakinji baca sitno u ruku govoreći „za frizuru“ ne prepoznajući lijepu Mariju u njoj.

Bio jedan čovjek. Dobričina. Znalo se da ne zaključava kuću; govorio „vjerujem u dobrotu i neću živjeti u strahu.“ Ču to jedan drugi čovjek i jednu noć uđe dobričini u kuću i pokrade ga. Drugog dana stavi pokradene stvari u oglas na prodaju. Dobričina vidi stvari u oglasu, javi se na oglas i dogovori sastanak.

Nađu se tako dobričina i ovaj što ga okrade.  Dobričina upita „nisu li to moje stvari što su mi ih jučer pokrali?“ Čovjek koji ga okrao odgovori „ne znam druže, bit će puka slučajnost“ i nakezi mu se u facu. Dobričina povjeruje riječima ovog što ga okrao i kupi od njega svoje.

Sljedeći noć ovaj što ga pokrao ponovno dobričini uđe u kuću u okrade ga.

Optužili jednog za razna zlodjela. Na sudu lagao, zbijao šale, zaklinjao u nebo i zemlju. Trajalo to suđenje nekoliko mjeseci, a on sve vrijeme laže, pa zbija šale, pa opet laže. Omilio im. Postao simpatičan. Oslobodili ga. I danas se znaju naći pa im priča viceve, nasmijava ih i još laže da sve to smiješno on smišlja onako iz glave.

Osoba a viđala u šetnjama susjedstvom osobu b i njegovu porodicu. Svidjelo se osobi a to što vidi. Osobi a se, međutim, već duže vrijeme nudila osoba c za osnovati porodicu. No, osobi a je primamljivije izgledala već formirana porodica osobe b. Osoba a odluči pratiti osobu b i njegovu porodicu. Sazna da osoba b ubrzo odlazi na put. Dok je osoba b bila na putu, osoba a zavede njegovu ženu i otme mu porodicu. Osoba b, vrativši se s puta, nađe svoje stvari pred ulazom u kuću i tuđe prezime na poštanskom sandučiću.

Ponukana prvotnim uspjehom osoba a ubrzo zavede i prisvoji još nekoliko žena i porodica.

Vidi jedna žena ogrlicu na drugoj ženi i poželi je. Vidi sljedećeg dana žena na drugoj ženi bundu i poželi je. Zatim ugleda kuće drugih žena, cipele, namještaj, aute i poželi ona to sve. Postade zavidna. Tokom godina primjećivala ona tako stvari drugih i zavist u njoj rasla i nezasitnost postajala sve veća i veća. Domogne se ta žena nakon dugih godina namještenja u osiguranju. Malo po malo vidje ona razne mirovinske i životne štednje. Vidje i da nitko to ne dira, nitko ništa ne pita. Stade ona uzimati novac s jednog, drugog, trećeg računa i počne kupovati aute, kuće budne, torbe, cipele i još svakojake nepotrebne stvari. Nagomila ta žena pravo mnoštvo sjaja i kiča. Drugi joj počeli zavidjeti mnogo više nego li je ona ikada ikome zavidjela. Tome je bilo tako jer je ona i imala utoliko više, utoliko sjajnije, nepotrebnije.

Ta žena je bila uspješna i zadovoljna. Srećna po svim pravilima struke.

Svi protagonisti ovih priča bili su uspješni i zadovoljni. Srećni po svim pravilima struke.

Po svim kapitalnim zapovijedima Kapitala, Profita našega!

Patrik Weiss

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.