Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Milena Vukoslavović

Gošća Zinak-ovog projekta je i Milena Vukoslavović (1990. , Bar).

Apsolventkinja je grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Izlagala je u Crnoj Gori, Sloveniji, Poljskoj, Francuskoj. Bavi se crtežom, slikarstvom, zidnim slikarstvom, ilustracijom, a takođe održava i likovne radionice za djecu. Živi u Podgorici.

Vrijeme koje je potrebno Mileni da bi nastala njena slika nije strogo definisano i zavisi od mnogo faktora, kao što su složenost kompozicije, detalji, postizanje određenih tonova… Takođe, određeno vrijeme je kako kaže neophodno i za pronalaženje motiva. Što se tiče izbora motiva nekada je to za nju stvar trenutka, a nekada su joj potrebni dani da bi uočila kadar za koji smatra da vrijedi da bude pretočen u sliku.

Podrška joj je itekako važna, te misli da bi se stvari drugačije odvijale da nema bezuslovnu podršku bliskih ljudi.

Prema njenom mišljenju, slikarstvo samo po sebi kao opredjeljenje danas nije dovoljno . Šta to podrazumijeva? Kako kaže “u vremenu koje nam je prilično suzilo izbor mogućih alternativa, uz određene zanate , to su i učenje različitih softvera, učenje jezika, pisanje projekata, održavanje online radionica…”

Na naše pitanje šta misli da li izostaje podrška institucija za umjetnike, šta bi i kako ona mijenjala u ovoj oblasti posebno za vrijeme korone, te koje kulturne navike je potrebno razvijati, Milena nam odgovara :

“Dosadašnja praksa u pogledu podrške nas je prilično obeshrabrivala. Ali ni trenutna, sve haotičnija situacija, nije posebno obećavajuća. Izostaje konkretna strategija razvoja kulture u savremenom kontekstu. Uzastopno bježimo u mitove i simbole, a o suočavanju sa stvarnim problemima mladih stvaralaca nema ni govora. . . Prije svega bih se posvetila rješavanju problema prostora za rad, što je najčešći problem sa kojim se mladi stvaraoci suočavaju nakon završavanja fakulteta. Podsticala bih formiranje autorskih kolektiva što kod nas i dalje nije toliko česta praksa. Neophodan nam je prostor saradnje, komunikacije, razmjene. I to smatram dobrim pravcem u jasnijoj artikulaciji nekog boljeg, kvalitetnijeg i konstruktivnijeg odgovora na izazove koje je pred nas postavila pandemija. Raduje me što su se i tokom prethodne godine, kada je kultura bila na poslednjem mjestu u svakom pogledu, održavali kvalitetni kulturni događaji, iako u ograničenom obliku i opsegu. U tom kontekstu, razvoj navika mi se čini kao pomalo nezgodan pojam. Kao nametanje određenog modela, a smatram da je možda bolje pronalaziti što bolje i kvalitetnije modele djelovanja u okolnostima koje su takve kakve jesu. Neophodno je ustrajati, i naravno da nas inspirišu autori i kolektivi koji ustrajavaju i u ovim vremenima. ”

Zahvaljujemo joj na učešću.
“Crnogorski umjetnički kružok”
Zinak

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva. Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.
Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :
Nvo Zinak
https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.