Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Oslikavanje riječima i zapisi u vremenu

Foto: Annie Spratt

Predgovor knjizi Zapisi u vremenu

Život bez radosti, pokreta i novine i nije život nego golo postojanje, robovanje životu.

– Ivo Andrić

Misao nobelovca sa naših prostora najbolje iscrtava težnju i angažovanje Zinaka na obogaćivanju kulturne baštine Crne Gore i tim, njegovim riječima, potvrđuju da nije nemoguće na uvijek nemirnom Balkanu spojiti ljude različitih vjera, nacionalnosti i godina – kada se ima jasan i precizan cilj.

A to je oslikavanje riječima i čuvanje tih zapisa u vremenu.

Almanah Crnogorskog umjetničkog kružoka pod radnim naslovom Zapisi u vremenu je najbolji dokaz za to.

U njemu su ravnopravno objedinjeni radovi učenika, studenata, radnika, književnika, kao i osoba sa invaliditetom, u plemenitom cilju da se umjetnici međusobno povežu, utiču na neke nove umjetničke aktivnosti i postave osnovu za veću društvenu angažovanost svoje umjetnosti.

Cio almanah vrca i iskri pozitivnom energijom i bogatim književnim izrazima, tj. slikanjem riječima, pokazujući zavidan nivo nadarenosti i inteligencije. Ovo je jedan veoma vrijedan pokazatelj za ostale pripadnike društva da obrate pažnju na mlade i nadarene stvaraoce koji su u današnjem vremenu, nažalost, ostavljeni sami sebi da svoj talenat i sposobnost iskažu u svijetu sumnjivih moralnih i društvenih vrijednosti.

U svijetu kojekakvih TV rijalitija ohrabruje činjenica da se sve više mladih okreće lijepoj pisanoj riječi i stvaranju.

Pored toga, ispoštovana je osnovna ideja da se svim autorima omogući da u jednom prostoru stvaraju, razgovaraju, unaprijede svoje znanje, pokažu ili nadograde svoj talenat.

Samim objavljivanjem almanaha dat im je snažan impuls da nastave sa svojim stvaralaštvom.

Važan je i psihološki aspekt, jer će kroz aktivnosti ovog projekta samohrani roditelji i žrtve nasilja izaći iz svojevrsne izolacije, podići svoje samopouzdanje i samopoštovanje i kroz umjetnost pokazati onaj najbolji dio sebe.

Polazeći od pretpostavke da je profesionalni pisac u stvari uporni amater koji se aktivno i predano bavi pisanjem, ne možemo a da se ne izrazimo pohvalno za napore Zinaka da pomogne i najmlađim stvaraocima tj. djeci koja su već zakoračila u svijet umjetnosti. Ako im se sada, u tom uzrastu, ne pruži pomoć i prilika da objave svoje radove, postoji opravdana bojazan da će prestati da se bave umjetnošću i da nikada ne objave ono što su do sada napisali. Isto je i sa osobama sa invaliditetom i osobama koje potiču iz porodica sa istorijom nasilja u porodici.

Iščitavajući Zapise u vremenu, nailazimo na veoma zrelo razmišljanje, kao i veliko bogatstvo izraza, metafora i fraza kojih se ne bi zastidjeli ni već dobro afirmisani pisci i pjesnici.

Imajući sve ove činjenice na umu, ostaje nam samo da Zinaku čestitamo na uspješno realizovanom projektu i poželimo da u narednom izdanju okupi još veći broj mladih, kao i već afirmisanih stvaralaca.

Labud N. Lončar

Književnik

U okviru projekta Crnogorski kulturni kružok koji je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore objavljena je zbirka “Zapisi u vremenu”.

Inače objavljivanje ove zbirke pomoglo je i Međunarodno udruženje književnika i književnih stvaralaca “Nekazano” iz Bara.

Crnogorski umjetnički kružok je projekat NVO Zinak podržan od Ministarstva kulture Crne Gore , u saradnji sa partnerskom NVO ” Centar za ruralni razvoj”.

Projekat je namijenjen svima , s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva.

Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih i muzičkih radionica , koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima , koji se krunišu izdavanjem zbirke za književne stvaraoce, ali i umjetničke večeri i druženja u Podgorici, Kolašinu i Baru . 

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.

Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici : Nvo Zinak

https://www.facebook.com/nvo.zinak/


Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.