Hronike Otpora

Crvena Ema [11] – Španski gradjanski rat

Čak ni kratkotrajni uspjeh lucidno pisane autobiografije Živeći svoj život nije mogao da obnovi reputaciju Eme Goldman. Nastavila je da piše i radi, upozoravajući na pojavu fašizma u Evropi. Kada je počeo Španski građanski rat Ema Goldman se pokrenula. Njena pisma su opet bila puna oduševljenja i želje za borbom.
Bio sam u Barseloni kada sam čuo da je u Španiji. Ema je u Španiji – rekla mi je prijateljica, tiho, kao neku tajnu da mi otkriva. Sa ulice se čula neka revolucionarna pjesma. Ema je stigla! To je bilo kao da mi je neko rekao: pobjeđujemo, sigurno! Kao da mi je neko rekao: Franko je poražen!

I naravno, Španija, Španija..Kada sam posjetio aragonska sela i pomislio da stvarno može nešto da se uradi. Komandanti bataljona sjede sa svojim vojnicima, jedu istu hranu, razgovaraju o situaciji na frontu. Hej, rekao mi je poznanik – znaš li da je Ema tu, naša Ema! Kao da mi je rekao – Franko se ubio, ili – osvojili smo cijelu sjevernu stranu!

U Španiji, Ema se susrela sa legendom anarhističkog pokreta Durutijem. Za njega mi je rekla da je prava košnica aktivnosti. Bila je oduševljena Durutijem koji joj je rekao sledeće: Bio sam anarhista čitavog svog života. Nadam se da sam to i ostao. Smatrao bih veoma tužnim da sam postao general i vladar sa vojnom palicom. Vjerujem, kao što sam uvijek i vjerovao – u slobodu.

Ema Goldman u Španiji

Ema je vodila propagandnu kampanju za račun španske Republike, u Engleskoj. Poslednji put sam je vidio u Barseloni, u jednoj kafani gdje je, kao nekad, bila glavna zvijezda u razgovorima o budućnosti i slobodnom društvu…Nijesmo imali vremena da se ispričamo, samo mi je dobacila da obavezno odem u aragonska sela i da vidim kako sve može da funkcioniše. Nijesam joj rekao da sam tamo već bio…

Kada je srušena Republika, negdje početkom 1939. godine,  dok sam se smucao Parizom ne znajući šta da radim, saznao sam da je Ema u Kanadi. Tamo se posvetila osiguravanju političkog azila za žene i djecu izbjeglice iz Španije, objavljivala je članke o zakonskim ograničenjima slobode govora u Kanadi i vodila kampanje u ime stranaca radikala kojima je prijetila deportacija u fašističke zemlje.

(nastaviće se)

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.