Jasan Pogled

Doći će trenutak kada će vas sam učitelj poslati daleko – Izreke o jogi (10)

Foto: Sebastian Unrau

Peto pitanje:

Prošle noći ste govorili o satsangu i važnosti učenikove blizine guruu, da li to podrazumeva fizičku blizinu? Da li je učenik koji živi na velikoj fizičkoj udaljenosti od gurua na gubitku?

Da i ne. Da, fizička blizina je nužna u početku jer takvi kakvi jeste ne možete razumeti ništa odmah. Možete razumeti telo; možete razumeti jezik fizičkog. Vi postojite u fizičkom, tako da fizička blizina jeste nužna – u početku.

A ja kažem ‘ne’ takođe jer kako rastete, kako počinjete da učite drugačiji jezik koji je nefizički, onda fizička blizina nije nužna. Onda možete ići svuda. Onda prostor ne čini nikakvu razliku. Vi ostajete u kontaktu. Ne samo prostor, nego i vreme takođe ne čini nikakvu razliku. Učitelj može biti mrtav, vi ostajete u kontaktu. On je možda odbacio fizičko telo, vi ostajete u kontaktu. Ako se poverenje dogodi, onda se oboje, i vreme i prostor transcendiraju.

Poverenje je čudo. Vi možete biti u blizini Muhameda, Isusa ili Bude baš sada ako postoji poverenje. Ali, to je teško! To je teško jer vi ne znate kako. Vi ne možete verovati živoj osobi, kako možete verovati mrtvoj. Ako se dogodi poverenje, onda ste upravo sada blizu Bude. A za osobe koje imaju veru, Buda je živ. Nijedan učitelj nikada ne umire za onoga ko može verovati. On nastavlja da pomaže, on je uvek tu. Ali za vas, čak i da je Buda tu fizički, da stoji iza vas ili ispred vas, da upravo sedi pored vas, vi nećete biti bliski s njim.

Može postojati širok prostor između vas. Ljubav, vera, oni uništavaju prostor, vreme, oboje.

U početku, pošto ne možete razumeti nijedan drugi jezik, možete razumeti samo jezik fizičkog, fizička blizina je nužna – ali samo u početku. Doći će trenutak kada će vas sam učitelj poslati daleko. On će vas prisiliti da se udaljite jer je to takođe potrebno – možete početi da se lepite uz fizički jezik.

Gurđijev je gotovo uvek, celog svog života, slao svoje učenike daleko. On je stvarao tako jadnu situaciju za njih, da su oni morali da odlaze. Nije bilo moguće živeti s njim. Posle određene tačke, on bi im pomogao da odu daleko. Zaista ih je prisiljavao da odu daleko, jer ne treba da postanete previše zavisni od fizičkog. Drugi, viši jezik, mora da se razvije. Morate započeti da osećate bliskost s njim gde god da ste, jer telo mora biti transcendirano. Ne samo vaše,  učiteljevo telo takođe mora biti transcendirano.

Ali u početku je to velika pomoć. Kada je seme zasađeno, kada je pružilo koren, onda ste dovoljno jaki. Onda možete otići daleko, i tada možete da osetite. Ako odete daleko kontakt se neće izgubiti – onda kontakt nije od velike važnosti. Poverenje će rasti, što dalje odete. Poverenje će rasti više, jer kad god ste na zemlji vi ćete konstantno osećati učiteljevo prisustvo. Poverenje će rasti. Sada će vam on pomagati kroz skrivene ruke, nevidljive ruke.

On će delovati na vas kroz vaše snove, i vi ćete konstantno osećati da vas on sledi kao senka.

Ali to je vrlo razvijen jezik. Nemojte ga probati od samog početka jer onda možete biti obmanuti. Stoga ću reći, krećite se korak po korak. Kad god se poverenje dogodi, onda zatvorite svoje oči i sledite naslepo. Zaista, onog trenutka kada se poverenje dogodi morate zatvoriti svoje oči. Onda, kakva je korist od mišljenja, prosuđivanja? Poverenje se dogodilo i verovanje neće sada slušati ništa.

Onda sledite i ostanite blizu dok vas sam učitelj ne pošalje daleko. A kada vas pošalje daleko onda se ne vezujte. Onda sledite. Sledite njegove instrukcije i otidite daleko, jer on zna bolje, i šta je korisno, on zna.

Ponekad, baš pored učitelja, može vam postati teško da rastete – kao što ispod velikog drveta nova mladica ima poteškoće da izraste. Ispod velikog drveta, novo drvo će postati obogaljeno. Čak i drveće se brine da baci svoje seme daleko tako da može proklijati. Drveće koristi mnoge trikove da pošalje seme daleko; inače ono bi umrlo, ako padne baš ispod velikog drveta. Tamo je previše senke. Sunce nikako tamo ne dopire, malo sunčevih zraka tamo doseže.

Dakle, učitelj zna bolje. Ako on oseća da vi treba da odete daleko, onda se ne opirite.

Onda jednostavno sledite i otidite daleko. Ovo odlaženje daleko će biti dolaženje bliže njemu. Ako možete slediti, ako možete tiho slediti bez ikakvog otpora, ovo odlaženje daleko će biti dolaženje blizu. Vi ćete postići novu bliskost.

Osho

Nastaviće se

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.