Anatomija Fenomena

Film – Leptir [Tema: Zatvor]

Leptir
(Papillon)
1973
Režija: Franklin J. Schaffner
Scenario: Dalton Trumbo i  Lorenzo Semple Jr.  po knjizi Papillon Anrija Šarijea
Uloge: Stiv Mek Kvin, Dastin Hofman
Trajanje: 151 minut
Zemlja: SAD, Francuska
Jezik: engleski, španski
Festivali:
Nagrade: Nominacije za Oskara i Zlatni globus

Leptir je film snimljen 1973. godine, baziran na istinitoj priči Anrija Šarijea, poznatog kao Leptir, koji je optužen za ubistvo koje nije počinio i osuđen na doživotnu robiju u zatvoru u Francuskoj Gijani. Leptir (ulogu u filmu tumači Stiv Mek Kvin) uporno pokušava da pobjegne iz kaznenog logora, ali pri svakom pokušaju biva uhvaćen i svaki put sve teže kažnjavan zbog toga. Međutim, on nastavlja sa pokušajima, iako to znači boravak u samici najstrožeg dijela zatvora. U cijelu priču uvlači i svog prijatelja Luisa Degu (Dastin Hofman)

Film je nominovan za Oskara u kategoriji najbolje muzike, a za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Stiv Mek Kvin) Papilon je donekle slobodna adaptacija autobiografskog romana Anrija Šarijea.

Anri Šarije sa leptirom na grudima

 

Trejler

O reditelju

Franklin James Schaffner, američki reditelj rođen 1920. godine u Tokiju, kao sin misionara. Odrastao je u Japanu, da bi koledž I studije završio u SAD-u. Služio je u američkoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata. Nakon rata radi na televiziji (osvojio je tri Emi nagrade za svoj rad)
Njegov prvi holivudski film bio je Planeta Majmuna, a sledeći film, Paton, donosi mu veliki uspjeh  i Oskara za režiju. Režirao je i filmove Momci iz Brazila i Lavlje srce. Umro je 1989. godine.

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.