Anatomija Fenomena

Film o Srbi Stamenkovicu [Tema: Dribling]

Z_image_STAMENKOVIC_sd

Student filmske režije Alex Tselekidis snimio je kratki dokumentarni film o fudbaleru Srbi Stamenkoviću (o kome je na Fenomenima objavljen nadahnuti tekst Petra Popovica – http://fenomeni.me/ziveti-znaci-ne-prilagoditi-se-srba-stamenkovic-tema-dribling/)

O motivima da snimi jedan ovakav film Alex Tselekidis za Fenomene kaže:

Srbo Stamenkovic je bio brat od tetke moje majke, sa kojim je bila vrlo bliska u mladosti. Na žalost, nisam imao priliku da ga upoznam jer sam se rodio  u godini u kojoj je on umro. Priča o njemu me je pratila od malih nogu. Moj deda Stojan Đerić, je bio sportski novinar i on mi je pričom dočaravao magiju Srbove igre. Majka mi je govorila da je on imao, slavu, prijatelje, proputovao ceo svet,  novac – sve, samo nije imao dug život. Sahranjen je na 40-ti rodjendan.

Film je bio u meni dugo, želeo sam da majstoru fudbala, što je Srbo bio, podarim drugi život. Želeo sam da priču o njegovom životu podelim sa drugim ljudima, naročito jer će u januaru sledeće godine biti 20 godina od njegove nesrećne pogibije… 

Film je bio ispitni i snimljen je bez budžeta. Film je morao da se uklopi u određenu dužinu trajanja – do deset minuta.  

Srbo Stamenkovic je bio poseban, dobar đak, “vukovac”, načitan, izvrstan poznavalac srpske istorije; na takmičenjima iz geografije teško je bilo naći osobu koja je u prste znala glavne gradove svih država, kao on.. Nadasve, osoba na koju ste mogli da računate. Voleo je ljude, pa i one koji nisu bili dobri prema njemu. Lopta je za njega bila smisao života, on se njome igrao i protivnike dovodio u bespomoćne  situacije, davao golove iz nemogućih pozicija, čak i petom. U USA je bio najbolji i najplaćeniji igrač malog fudbala, a ostao je skroman. Novac ga nije promenio, jer za njega nije bio merilo vrednosti.

Nameravam da uradim dugometražni film, ukoliko budem ostvario kontakt i dobio finansijsku pomoć od američkih klubova u kojima je Srbo (Stan Stamenković, kako su ga tamo zvali) igrao i ostvario zenit svoje karijere. U pregovorima sam sa nekim festivalima, kao i televizijama.

 

Kratka biografija

Alex Tselkidis je rođen u braku majke Srpkinje i oca Grka 12. novembra 1996. u Beogradu. Sa 5.5 godina je pohađao Francusku diplomatsku školu. Srednju školu  je nastavio u britanskoj školi. Kao posebno talentovan primljen je sa 16 godina na britanski fakultet SAE – režija.
Više od 15 njegovih fotografija je objavljeno u italijanskom Vogue. Radio je na filmu “Beograd”, Borisa  Malagurskog 2012. godine vizuelne efekte i kolor korekciju. Veliki uspeh je postigao Alexov film “I will Die, but I will Never Change” 2014. godine. Objavljen je na oficijelnom VW sajtu, kao i ostalim sajtovima koji za tematiku imaju automobile, pa je film imao više stotina hiljada pogleda. Sa ovim filmom i filmom “Adrijanov put”, predstavio se beogradskoj publici februara 2015. godine u Domu Omladine u Beogradu.
Trenutno radi na tri dugometražna dokumentarna filma, koji će biti realizovani u 2016. godini
Alex govori francuski, engleski, grčki i srpski jezik. Igra tenis od pete godine i dugo vremena je tenis bio njegov život. Svira gitaru i bavi se fotografijom. Voli da putuje.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.