Anatomija Fenomena

Film – Rupa [Tema: Zatvor]

Rupa
(Le Trou)
1959
Režija: Jacques Becker
Scenario: Jacques Becker, José Giovanni, Jean Aurel, prema Giovannijevu romanu
Uloge: Michel Constantin, Philippe Leroy, Marc Michel, Jean Kéraudy
Trajanje: 132 minuta
Zemlja: Francuska, Italija
Jezik: francuski
Festivali: Kan 1960
Nagrade: Nominovan za Bafta filmske nagrade

U pariškom zatvoru Santé, četiri osuđenika na dugogodišnje tamnovanje iz iste ćelije, planiraju, na čelu s ubojicom Manuom, bijeg. Neočekivano im se pridružuje i peti, Gaspard, optužen za pokušaj umorstva supruge, no i njega uključuju u svoj pothvat. Bježat će se prolazom, koji krče, od ćelije do kanalizacije. Uz strah da ne budu otkriveni, sama izvedba nakane nije bez pogibelji. Time jača njihova solidarnost, spriječiti ih može samo nešto nepredviđeno. Prema istinitom slučaju koji se dogodio netom nakon II. svj. rata, Becker je imao pripremljen scenarij već 1947., no na realizaciju se odlučio tek nakon romana J. Giovannija, istaknutog autora tzv. crne serije (série noire) francuske kriminalističke proze. Posljednji Beckerov film autoru je vratio ugled nakon što je kritika osrednje prihvatila njegove filmove realizirane poslije filma Ne diraj u lovu.
Po nekim je mišljenjima i redateljev najuspjeliji, posebno značajan kao produžetak specifične tradicije francuskog filma – teme bijega koja simbolizira čovjekovu žudnju za slobodom, a kao dokaz čovjekove moralne snage, pa se u tom smislu posebno nastavlja na Renoirovu Veliku iluziju i Bressonov film Osuđenik na smrt je pobjegao. Sličniji je drugome zbog realističnosti prosedea (osim završnih akorda iz Melodie A. Rubinsteina, nema glazbene pratnje) i zbog minucioznog prikaza izvedbe bijega u čemu je i model za brojne kasnije filmove, te zbog izbora uglavnom nepoznatih glumaca. Razlikuje ga prikaz više (udruženih) ljudi što omogućuje izravnije izričaje emocionalnosti, posebice u sceni kad se nakon rušenja zemlje u opkopu nađu dvije ruke zatrpanih. Becker je preminuo ubrzo nakon završetka realizacije filma.
A.Peterlić

http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=1621

isječak

O reditelju

Jacques Becker (15. septembar 1906. – 21. februar 1960.) je bio francuski scenarista i reditelj. Rođen je u Parizu. Tridesetih godina XX vijeka radio je kao asistent Žana Renoara. Tokom nacističke okupacije Francuske je uhapšen i godinu dana provodi u zatvoru. Umro je dvije sedmice nakon završetka snimanja filma Rupa.

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.