Anatomija Fenomena

Izjava Danila Kiša 11. januara 1969. godine o Mediali [Tema: Kiš]

 

 

MEDIALA – insert iz druge emisija iz serije Kultura danas. Prva izložba Mediale pod nazivom “Medialna istraživanja”, održana je od 31. juna do 9. jula 1958. godine u Omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu. Tim povodom “Trezor” Radio Televizije Srbije je prikazao snimak monotematske emisije iz serije Kultura danas, koja je posvećena umetničkoj grupi Mediala, povodom njihove Retrospektivne izložbe koja je bila postavljena u tek otvorenoj Galeriji ULUS-a u ulici Vuka Karadžića od 11. do 26. januara 1969. godine. “Ovom prilikom – stoji u najavi od 24. januara 1969 – videćemo mnoge poznate umetnike koji će pokušati da pred kamerama otkriju put od inspiracije do publike. Ekipa koja je snimala ovu emisiju, na čelu sa urednikom Ljubomirom Milinom, posetila je neke od umetnika koji žive u Parizu, a Milića od Mačve u njegovom zamku u Belotiću”. Naravno, najveći deo izložbe snimljen ne na izložbi u Beogradu: govor na otvaranju prof. dr Lazara Trifunovića i prvi utisci posetilaca Zorana Hristića, Dragoljuba Mićunovića, Dragoslava Zire Adamovića, Oto Bihalji Merina, Stojana Ćelića, Mome Kapora, Zuke Džumhura, Danila Kiša, koje intervjuiše Irina Subotić.

Učesnici: Olja Ivanjicki, Kosta Bradić, Miro Glavurtić, Milić od Mačve, Dado Đurić, Ljuba Popović, Uroš Tošković, Prvoslav Arsić, Vlada Veličković, Vasko Popa… Sagovornici novinar Dimitrije Tasić i urednik Ljubomir Milin.

Novinar Dimitrije Tasić, snimatelji Stanko Aleksić, Nenad Brežančić; snimatelj zvuka Jasna Bogojević, oganizator Marija Đurić, reditelj Božidar Vučurović, urednik Ljubomir Mili

Premijerno emitovano 24. januara 1969; Redakcija informativnog programa

 

 

 

 

 

Jedan Komentar

  1. Naslovljen je Danilo Kiš i njegova izjava, a o Kišu i njegovoj izjavi baš nijedna riječ!

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.