Konkursi

Konkurs Photona za mlade umetnike savremene fotografije iz ex-YU regiona

prostor_4_w

Photon – centar za savremenu fotografiju u Ljubljani objavio je konkurs “Različiti svetovi” (Different Worlds. Young Contemporary Photography) za učešće mladih umetnika iz regiona, koji se bave savremenom fotografijom, na grupnoj izložbi krajem 2015. u Ljubljani.

Inicijativa “Young Contemporary Photography” ohrabruje, vrednuje i promoviše razvoj mladih, još neafirmisanih umetnika i fotografa do 35 godina, a trećim izdanjem “Različiti svetovi” sledi ideju “kreativnosti i diverziteta”.

Umetnike koji će učestvovati na grupnoj izložbi u Ljubljani odabraće nezavisni i međunarodni žiri koji čine Miha Colner (Photon, Ljubljana), Susanne Gamauf (Fotogalerie Wien, Beč) i Gabriella Uhl (nezavisni kustos, Budimpešta).

Konkurs je otvoren za umetnike do 35 godina (uključujući one koji su rođeni 1980) koji žive i rade u zemljama Zapadnog Balkana/bivše Jugoslavije ili su iz tih zemalja, a žive i rade u inostranstvu.

Na konkurs se mogu prijaviti i studenti i diplomci fakulteta za umetnost, fotografiju ili drugih akademija, kao i umetnici koji nemaju formalno obrazovanje, a aktivni su u polju savremene fotografije.

Konkurs nema unapred određenu temu. Prihvatljivi su radovi koji pripadaju širokom spektru fotografskih i sa fotografijom povezanih praksi (fotografija, foto-montaža, foto-kolaž, foto-instalacija, aproprijacija pronađenih fotografija…).

Aplikacija mora sadržati:
– portfolio sa maksimalno dva završena ili tekuća projekta / serije fotografija (svaki do 20 fotografija) – u PDF ili JPG formatu;
– opis projekata na engleskom (do 1500 karaktera);
– biografiju aplikanta
– dodatne tehničke specifikacije (format i dimenzije rada, optimalna prezentacija u okviru izložbene postavke… ako je moguće).

Svaki autor može prijaviti najviše dva odvojena projekta.

Materijal može biti poslat digitalno (mejlom) ili fizički (poštom). Photon ne može da vraća materijal, osim u slučaju direktnog preuzimanja u galeriji.

Odabrani umetnici biće predstavljeni na grupnoj izložbi u Kinu Šiška i galerijiPhoton – centru za savremenu fotografiju u Ljubljani. Izložba će imati manji katalog i obiman prateći program.

Radovi odabrani za izložbu mogu biti u potpunosti ili delimično producirani u Ljubljani.

Žiri će odabrati desetoro umetnika za izložbu u Ljubljani, od kojih će tri najbolja biti obimnije predstavljeni u Photonu, dok će radovi ostalih biti izloženi u Kamera galeriji u Kinu Šiška.

Autori tri najbolja rada dobiće svojevrsne nagrade.

Aplikacije je moguće poslati do 28. septembra 2015. na adresu:photon.centre@gmail.com ili: Photon – Center za sodobno fotografijo, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, sa naznakom “open call”.

Za dodatne informacije moguće je kontaktirati Photon (photon.centre@gmail.com ili/i +386 59 977907) od 12 do 18 sati (kontakt osoba: Jasna Jernejšek).

Aplikanti će biti obavešteni o rezultatima do 10. oktobra.

Izložba u Photonu i Kinu Šiška biće otvorena od 30. novembra do 11. decembra.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.