Konkursi

Konkurs za likovno rešenje grafita/murala na Platou Milana Mladenovića u Pančevu

milan-mladenovic

Dom omladine Pančevo raspisao je konkurs za likovno rešenje grafita/murala na Platou Milana Mladenovića u Pančevu, nazvanog imenom legendarnog muzičara i frontmena grupe Ekatarina Velika.

Skupština grada Pančeva usvojila je predlog da se prostoru iza Doma omladine Pančevo dodeli naziv “Plato Milana Mladenovića”. Nakon administrativne procedure, grad Pančevo je i zvanično dobio Plato Milana Mladenovića.

Na konkursu mogu učestvovati svi zaineresovani, koji do 5. novembra 2014. godine pošalju skicu za grafit na adresu: info@domomladinepancevo.rs.

Najbolji rad odabraće Umetnički savet Galerije Doma omladine Pančevo, a sam grafit naći će se na zgradi bivšeg “Crvenog signala” na Platou Milana Mladenovića.

Pobednik/ca konkursa pored grafita/murala koji će krasiti Plato, dobiće i ulaznice za muzička dešavanja Doma omladine Pančevo.

plato_milana_mladenovica_pancevo

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a preminuo je 5. novembra 1994. u 36. godini od raka.

Mladenović je najpre krajem 70-ih s gitaristima Dragomirom Gagijem Mihailovićem i Milanom Stefanovićem osnovao Limunovo drvo, a potom je sa Ivanom Vdovićem Vdom, Mihailovićem i Dušanom Kojićem Kojom, kasnije liderom Discipline kičme, formirao bend Šarlo Akrobata koji je učestvovao 1981. godine u snimanju manifesta beogradskog novog talasa – albuma “Paket aranžman”.

Iste godine objavljen je i album Šarla “Bistriji ili tuplji čovek biva kad”.

Mladenović je potom s Mihailovićem i Vdom stvorio Katarinu II, kojoj su se priključili i klavijaturistkinja Margita Magi Stefanović i basista Bojan Pečar.

Mladenović je bio i među muzičarima vodećih beogradskih grupa koji su 1992. godine formirali privremeni sastav Rimtutituki, koji je snimio antiratnu pesmu “Slušaj vamo” sa ključnim refrenom “Mir, brate, mir”, u izdanju B92.

Naredne godine, 1993, EKV je snimila poslednji album “Neko nas posmatra”.

Mladenović je pred smrt snimio u Brazilu album “Angel’s Breath” (Dah anđela), u saradnji sa novosadskim muzičarem Mitrom Subotićem Subom, koji je preminuo 1999.

Osim Mladenovića, među živima više nisu ni Vd, Magi i Pečar.

Mladenović je 2011. godine dobio u Beogradu plato nazvan njegovim imenom – na prostoru u Dečanskoj ulici ispred ulaza u Dom omladine.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.