Konkursi

Konkurs za nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013

ERSTE Fondacija četvrti put raspisuje konkurs za svoju nagradu za društvenu integraciju, koji se odnosi na neprofitne organizacije u 12 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora i Srbija i Kosovo).

Konkurs je otvoren za neprofitne organizacije koje žele da prijave efikasne, inovativne i održive projekte koji doprinose društvenoj integraciji jedne (ili više) marginalizovanih grupa (etničkih manjina, osoba sa invaliditetom ili mentalnim poteškoćama, pripadnika LGBT populacije, zavisnika, dece, starijih, žena, beskućnika, Roma, emigranata, siromašnih, zatvorenika, izbeglica, povratnika itd).

Prijave treba poslati u periodu od 3. septembra do 11. novembra 2012. godine, preko sajta www.socialintegration.org/register

Pored nagrade, u ukupnom iznosu od 610.000 evra, 33 pobedničke organizacije (30 pobedničkih projekata, dve specijalne nagrade žirija i jedna nagrada stručnjaka), u naredne dve godine imaće podršku PR konsultanata u odnosima s javnošću. Pored toga, sve organizacije koje budu ušle u uži izbor (približno 130 organizacija iz svih zemalja učesnica) biće pozvane da postanu deo Akademije nevladinih organizacija ERSTE Fondacije, u kojoj će razmenjivati znanja i iskustva kako bi osnažile sopstvene kapacitete u različitim oblastima: odnosi s javnošću i odnosi sa medijima, prikupljanje novčanih sredstava, društveno preduzetništvo i organizacioni identitet.

Projekte će ocenjivati međunarodni žiri.

Pobednici konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013. biće proglašeni na ceremoniji koja će biti održana u junu 2013. godine u Beču.

“Nagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju se dodeljuje četvrti put i nama je drago što se projekat ovoliko razvio tokom pet godina postojanja – od jednostavnog koncepta nagrade 2007. godine koji je bio namenjen nevladinim organizacijama iz četiri zemlje, do kompleksnog programa društvene integracije koji se razvija u 12 zemalja tokom konkursa 2012/2013. godine. Verujemo da je od ključne važnosti da nevladin sektor postane vidljiviji kako bi se privukli novi izvori finansiranja, ali i kako bismo motivisali pojedince da se angažuju za opštu dobrobit drušva. Iz ovog razloga se naša podrška ne završava ceremonijom dodele nagrada, koja će biti održana u junu 2013. godine, već nastavljamo da radimo sa svim organizacijama koje uđu u uži izbor za nagradu”, izjavio je menadžer projekta Nagrade za društvenu integraciju ERSTE Fondacije Dejan Petrović.

U okviru prethodnih konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju, iz Srbije je do sada nagrađeno deset projekata. Na konkursu 2011. godine, u konkurenciji 1.850 projekata iz 12 zemalja, nagrađena su tri projekta iz Srbije: „Mala kućna zajednica“ udruženja „Na pola puta“ iz Pančeva, „Treće doba“ Udruženja za lokalni razvoj iz Kamenice kod Niša i „Zdravljem protiv siromaštva“ Inicijative za održivi razvoj „Mostovi“ iz Kruševca.

Iz Hrvatske je, recimo, do sada nagrađeno devet organizacija, a 2011. godine to su bili Autonomna ženska kuća Zagreb, koja je osvojila prvu nagradu, dok je svetovni franjevački red Ruže sv. Franje dobio treću nagradu. Nagrađeni su bili i udruga za razvoj kreativnosti Merlin iz Pule i ronilački klub Geronimo iz Zagreba.

ERSTE Fondacija je osnovana 2003. godine kao pravni naslednik prve austrijske štedionice Erste oesterreichische Spar-Casse. Fondacija je najveći akcionar Erste Grupe i ulaže deo svojih dividendi u razvoj društva u Austriji i regionu srednje i jugoistočne Evrope. Fondacija podržava društveni aktivizam i jačanje građanskog društva, sa ciljem povezivanja ljudi i razmene informacija koje se odnose na nedavnu istoriju ovog regiona koji je doživeo burne promene posle 1989. godine. Kao aktivna fondacija, razvija svoje projekte u okviru tri programa: društveni razvoj, kultura i Evropa.

Više informacija o Nagradi ERSTE Fondacije za društvenu integraciju moguće je naći na sajtu www.socialintegration.org

Kontakt: ERSTE Fondacija, Sektor komunikacija
Jovana Trifunović – Tel. +43 50100 15844, e-mail: jovana.trifunovic@erstestiftung.org

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.