Konkursi

Likovni konkurs – Portret Danila Kiša

large_danilokis
Emo Verkerk – Danilo Kiš

Fondacija “Danilo Kiš” u Subotici raspisala je likovni konkurs za “Portret Danila Kiša”, povodom 80 godina od rođenja tog velikog pisca.

Portret može da bude u formi crteža, slike, kolaža, grafike, skulpture, reljefa…

Portret može biti shvaćen u širem smislu, te ne mora isključivo realistično predstavljati lik pisca.

Radovi se mogu poslati ili doneti u prostorije Fondacije “Danilo Kiš” na adresi Park Ferenca Rajhla 12a, Omladinski klub “Skladište”, od 7.30 do 15.30 časova svakim radnim danom.

Konkurs je otvoren do 15. aprila.

Pristigle radove ocenjivaće nezavisna komisija koju čine: istoričarka umetnosti Nela Tonković, akademski slikar Emil Kadirić i pisac Atila Širbik, urednik literarno-likovnog časopisa “Symposion”.

Radovi će biti izloženi u Galeriji Skladišta, a svi autori koji žele moći će da poklone svoje radove Fondaciji, koja će ih na čuvanje poveriti Zavičajnom odseku Gradske biblioteke.

Nagrade na konkursu za portret Danila Kiša biće objavljene nakon odabira najboljih radova, a upoznaće dobitnike sa nekim osobenostima i detaljima iz piščevog života.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Kako kaže u svom delu “Skladište”: “U tom su se gradu (Subotici), dakle, zbile dve krucijalne činjenice moga života što ih je udesio Bog ili Slučaj: tu su se susreli moj otac Eduard Kiš, viši inspektor državnih železnica i pisac Jugoslovenskog reda vožnje železničkog, autobuskog, brodskog i avionskog saobraćaja, i moja majka Milica Dragićević, crnogorska lepotica, prvi put daleko od svog rodnog Cetinja, u poseti kod svoje sestre. Susret redak, možda jedinstven u ono vreme”. (Skladište, 325).

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.