Anatomija Fenomena

Moja jedina, moja poslednja strast, bio je argentinski tango [Tema: Sioran]

Benžamen Ivri: Samoubistvo je važna tema u vašem delu.

Sioran: Samoubistvo, to je najvažnije. Kada ljudi koji žele da se ubiju dođu da me posete, ja im kažem: “To je pozitivna ideja! Vi to možete uraditi u bilo kom trenutku.” Život je besmislen, živimo samo da bi umrli. Veoma je važno da znamo da možemo da se ubijemo kad god poželimo. To nas uspokojava, to nas zadovoljava. Problem je rešen i komedija se nastavlja. Pre hrišćanstva samoubistvo je smatrano dobrom stvari, činom mudrosti, čak poželjnim. Ako je neko u beznađu, kažite mu: “Možete se ubiti kad hoćete. Ne treba žuriti.Život je predstava bez smisla. Ali, nastavite onoliko koliko hoćete. Nema ograničenja.” Ono što život čini podnošljivim to je što čovek s njim može svršiti. To je jedini način – dati mu podršku, moći s njim svršiti kad se hoće. Bilo koja budala može da ga se liši.
Jednom sam sreo jednu ženu u nekom bioskopu, htela je da se ubije. Pričala je kako hoće da svrši s tim. Ja sam rekao: “Kako hoćete.” Ona je rekla: “E pa, onda neću da se ubijem!”
To je jedini razuman i nadležan čin u našem životu, da možemo da raspolažemo svojim životom. To je ideja spektakl, ali…Upravo ideja o suicidu čini život podnošljivim. Ljudima koji su potreseni, koji kriču, ja kažem: “Imate rešenje. U vašim rukama je ključ za sve.”
Kada sam imao osamnaest, ili dvadeset godina, bio sam sklon samoubistvu. Patio sam od nesanica. To je najgora bolest. Po celu noć kružio bih gradom. Roditelji su bili očajni. Pomišljao sam da tome učinim kraj, ali sam odlučio da pričekam. Zdravlje je nešto čudesno. Pomisao na smrt prođe me s danima.

….

Benžamen Ivri: Volite argentinski tango.

Sioran: Veliki sam ljubitelj tanga. To je prava slabost. Bio sam na jednom spektaklu argentinskog tanga u Parizu, ali mislim da se tango degenerisao. U pauzi sam poslao poruku reditelju da bih voleo kad bi to bilo malo melanholičnije. Danas duh nije isti. Lagani ritam postao je dinamičniji. To je moja slabost prema Latinskoj Americi. Nekada je to bilo dublje i intimnije. Moja jedina, moja poslednja strast, bio je argentinski tango.

Intervju je objavljen u evropskom izdanju američkog nedjeljnika Newsweek, 4. decembra 1989.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.