Film

Panahiju Zlatni medved – Berlin 2015

Part-DV-DV1964851-1-1-1

Film “Taksi” koji je iranski reditelj Džafar Panahi snimio u Teheranu uprkos zabrani rada i kućnom pritvoru, proglašen je najboljim na 65. Berlinalu, dok su Srebrnog medveda za režiju ravnopravno dobili Radu Žude iz Rumunije za crno-beli film “Aferim” i poljska rediteljka Malgoržata Šumovska za crnohumornu dramu “Telo”.

Panahi nije ni ovoga puta mogao da prisustvuje Berlinalu, koji mu je i 2013. godine dodelio u odsustvu Srebrnog lava za scenario filma “Spuštena zavesa”, a 2011. godine mu je izrazio podrsku praznom stolicom u žiriju.

Žiri 65. Berlinala na čelu sa američkim rediteljem Darenom Aronofskim dodelio je 14. februara Gran pri – Srebrnog medveda filmu “Klub” čileanskog reditelja Pabla Larena. U Čile je otišao i Srebrni medved za najbolji scenario – dodeljen dokumentaristi Patrisiju Guzmanu za “Biserno dugme”.

Srebrni medved – nagrada Alfred Bauer za igrani film koji otvara nove perspektive pripala je gvatemalskom ostvarenju “Iksanul” Haijra Bustamantea.

Srebrnog medveda za najbolju glumicu dobila je Šarlota Rempling za ulogu u britanskom filmu “45” Endrua Hejga, a za isti film je najboljim glumcem proglašen Tom Kurtenej.

Srebrni medved za izvanredan umetnički doprinos ravnopravno su dobili filmski snimatelјiSturli Brend Grevlen za nemački film “Viktorija” i Evgenij Privin i Sergej Mihalčuk za ruski film “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana mlađeg.

Pobednički film 65. Berlinala, Panahijev “Taksi”, snimljen je u taksiju koji sam reditelj vozi ulicama Teherana i u koji ulaze različiti ljudi. Oni izražavaju specifične poglede na društvo u Iranu, a ispituje ih sam vozač – Panahi.

“Ja sam reditelj. Ne mogu ništa drugo da radim osim da snimam filmove. Film je moj način izražavanja i smisao mog života. Ništa me ne može sprečiti da snimam filmove, jer i kada sam gurnut u najdalji ugao, mogu da se povežem sa unutrašnjim ja. U takvim privatnim prostorima, uprkos svim ograničenjima, neophodnost stvaranja postaje više od potrebe. Film kao umetnost je postao moja glavna preokupacija. To je razlog zbog kojeg nastavljam da snimam filmove pod bilo kojim okolnostima. Film me čini živim”, naveo je Panahi, koji je za “Taksi” dobio i nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.

Umesto Panahija, na 65. Berlinalu gostovale su njegova supruga Tahereh Seidi Balsini i nećaka Hana Seidi, koja se takođe pojavljuje i filmu i primila je Zlatnog medveda.

Berlinale se 2013. godine suočio sa protestom iranskih vlasti zbog dodele Srebrnog medveda Panahiju za “Spuštenu zavesu”, s obzirom da mu je 2010. godine zabranjeno da snima filmove i komunicira sa javnošću zbog navodne antidržavne propagande za vreme protesta nakon osporavanih rezultata predsedničkih izbora. “Spuštena zavesa” je bio drugi film koji je Panahi snimio uprkos zabrani, nakon ostvarenja “Ovo nije film”. Berlinski festival mu je 2011. sačuvao praznu stolicu u žiriju, a Panahijevo pismo pročitano je bilo na otvaranju 61. Berlinala koji je, u znak solidarnosti, priredio i specijalnu projekciju njegovog filma “Ofsajd”, nagrađenog Srebrnim medvedom 2006.

Berlinski filmski festival predstavio je u 65. izdanju od 5. februara oko 440 filmova, od kojih je 19 bilo u trci za Zlatnog medveda, a među njima su i nova ostvarenja Terensa Malika, Pitera Grinaveja, Vernera Hercoga…

U žiriju su, uz Aronofskog, bili i glumac Danijel Brul, južnokorejski reditelј Bong Jo Ho, američka producentkinja Marta de Laurentis, peruanska reditelјka Klaudija Ljosa, francuska glumica Odri Totu i američki scenarista Metju Vejner.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.