Jasan Pogled

Partijska drugarica

zene-cipele-ap_orig

 
Nije to bilo baš tako davno kad si čula: bolje je u životu biti srećan, nego biti u pravu.
Te riječi su se zarile u tvoju svijest, u tvoju podsvijest, u svaki tvoj do tada štreberski mučenički dan.
Počela si drugim, veselijim očima da posmatraš ovaj šareni svijet i sebe u njemu.
Odlučila si da budeš drugačija, da budeš majstorica svog zanata, da budeš partijska drugarica, da budeš blizu alfa-mužjaka i daleko od onog sa kojim si dijelila život i koga si, valjda, voljela ili, valjda, nijesi. Ko će ga znati. Ali to više ionako nije važno.
Nije važan ni on ni tvoj život pređašnji.
Odlučila si da, jednostavno, naplatiš svoj dotadašnji rad, svoju karijericu da pretvoriš u karijeru. Odlučila si da budeš i da imaš, draga drugarice.
Odlučila si da potopiš svoje uboge lađice od papira i da se pošto-poto ukrcaš na jahtu montenegrinskog života.
Dolče vita, to je postao tvoj san! Dolče vita, to je postao tvoj jedini plan.
Manula si se redovnog i odgovornog, postala si vanredna predatorka spremna da uspije, sada i ovdje i po svaku cijenu!
Zaigrala si njihovu zoološku igru svjesna da si i u tome bolja od mnogih, svjesna da samo tako možeš doći do njihovih kabineta, do njihovog zabranjenog grada, do njihovog vrta uživanja…
Bila si sigurna da ćeš uspjeti u svom naumu, da ćeš osladiti sve one dane koji dolaze, da ćeš zaboraviti gorkost i mlakost dotadašnjeg promašenog života.
Kad mogu one, onakve- nikakve, možeš i ti, ovakva- skoro savršena.
I znala si da si uspjela, draga drugarice, baš onoga dana kad ti je lično On na jednom bitnom sastanku uputio one presudne riječi.
Rekao ti je, lično On, uz onaj neiskazivi uzdržani božanski šarm: Ti si, draga moja, naša partizanka, na tebe smo uvijek računali. I poslije tih riječi koje je izgovorio kao suzdržano osmjehnuti Zevs dodirnuo ti je nadlakticu, čak te je i blago štipnuo, mislim za nadlakticu. Baš pred svima pokazao ti je svoju naklonost, svoju moć, svoju božanstvenu muškost. I zagledao ti se u oči, a taj pogled je nešto što se ne da dočarati, taj pogled je nešto što će ti osvijetliti svaki predstojeći dan, taj pogled je postao tvoj putokaz i tvoj put. Taj pogled te je dirnuo i u srce i u utrobu.
Znala si da računa na tebe i znala si da zauvijek može računati na tebe. Jer Šef je šef, sve ostalo je samo priraslo parazitski za njegovu božanstvenu moć.
Jednim pogledom, jednim dodirom, jednom naslućenom privlačnošću dao ti je sve i kupio te je zauvijek. A sve one, lažno podmlađene, botoksirane, silikonirane, napirlitane i umirisane pomamljene funkcionerke, željele su da budu kupljene. Sve one bile su izložene njegovom pogledu, njegovoj milosti, njegovoj blagonaklonosti kao davno upecane ribe na ribljoj pijaci.
I nema tu filozofije, draga moja, ili si roba koja je našla kupca ili si gubitnica kojoj će ovo malo života proći u odbrani od te jedine i konačne istine…
Dokazala si mu vrlo brzo, da može uvijek i svuda računati na tebe. Dokazala si mu da te još uvijek bridi njegov muški božanski dodir na podlaktici. I znala si, ženski promućurno, da je Šef zadovoljan tobom. I da voli da te vidi i da te uvijek primjeti u buljuku onih koje mu se nude.
I tvoje uske suknjice i dekoltovane košuljice nijesu bile modni detalj, već ratnička oprema za velike pobjede. Bila si njegova lična Jovanka Orleanka spremna na sve, pa i na ono što i nije baš za priču. Više je za šapat onako na jastuku poslije onako božanstveno provedene noći na nekoj nebeskoj tvrđavi, u nekom skrivenom dvorcu.
Ponekad si se osjećala i kao mala Kleopatra koja se kupa u magarećem mlijeku i suzama zavisti i čeka na poziv koji će možda nekada i doći.
Tvoje je da čekaš i da se nadaš, draga drugarice. Jer, ionako si ostvarila sve svoje slatke snove.
Vidio sam te jednom, sasvim slučajno, preko čaše crvenog vina. Oko tebe vesele nacvrcane družbenice, ajkule od karijere. Bila si Nefertiti, veličanstveno nedodirljiva i podatna u isti mah. I jela si šampitu. Pomalo halapljivo, neodoljivo.
A šampita slatka, bijela, visoka. Baš kao ti, moćna zavodnice, baš kao bedem slasti, baš kao kula od šećera, baš kao ono neizrecivo u šta ti se život promjenio.
Tako si naučila da budeš srećna u ovom nesrećnom svijetu. Tako si naučila da budeš zaljubljena u ovom životu bez ljubavi. Tako si naučila da budeš neka druga.
Tako ti i treba, partijska drugarice…

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.