Anatomija Fenomena

Toliko puno radim, da ne mogu odjednom da se zaustavim [Tema: Van Gog]

van-gogh-s-chair-1889.jpg!Blog

Van Gogovo pismo bratu Teu
Oktobar 1888.

 

Hvala ti na pismu, ovog puta sam ga željno iščekivao, svoj novac sam potrošio u četvrtak tako da je do ponedeljka u podne to bilo užasno dugo.Ta četiri dana sam uglavnom preživeo na dvadeset i tri kafe i hlebu, a to tek treba da platim. Nisi ti kriv, već ja, ako krivice uopšte ima. Jer, tako sam strasno želeo da vidim uokvirene moje slike, da sam naručio više ramova nego što je budžet dozvoljavao, a morao sam da platim i mesečnu kiriju i sobaricu. Već danas ću se istrošiti, jer moram da kupim platno i sam ga pripremim, jer ono od Tasea još nije stiglo. Možeš li što pre da ga pitaš da li je poslao 10 metara, ili bar pet metara običnog platna od 2 fr, 50.

Ali, to bi mi bilo svejedno, dragi moj brate, da ne osećam kako i ti trpiš zbog ovog pritiska koji sada rad vrši na nas. No, usuđujem se da verujem,da kada bi video studije, dao bi mi za pravo što radim do belog usijanja, sve dok je lepo vreme. Što nije bio slučaj proteklih dana u vreme nemilosrdnog maestrala koji besno kovitla uvelo lišće. Ali, između ovog sada i zime biće još jedan period lepog vremena i divnih prizora, i tada treba ponovo napraviti najveći napor. Toliko puno radim, da ne mogu odjednom da se zaustavim. Ne brini, i prerano će me zaustaviti loše vreme. Kao danas, juče, prekjuče, uostalom. Molim te, pokušaj da ubediš Toma. On će uvek nešto uraditi. Što se tiče moje sedmice, znaš li šta mi ostaje danas, i to nakon četiri dana teškog gladovanja? Tačno šest franaka. Ponedeljak je, dan kad sam primio tvoje pismo.

Ručao sam u podne, ali već uveče treba da večeram koricu hleba.

A sve to ne odlazi ni na šta drugo nego na kuću, na slike. Jer čak nemam od čega, već najmanje tri nedelje, da popijem piće za tri franka….

Ne oklevaj, ako ti to nije previše teško, ne oklevaj da mi pošalješ luj (zlatnik od 20 franaka) i platno.

Bio sam tako izgubljen od četvrtka da sam od četvrtka do ponedeljka pojeo svega dva obroka,a za ostatak sam imao samo hleb i kafu koju sam još bio prinuđen da pijem na veresiju i koju sam morao da platim danas. Zato, ako ikako možeš, nemoj da kasniš.

Vinsent

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.