Anatomija Fenomena

Film – Glad [Tema: Zatvor]

Glad
2008
Režija: Stiv Mek Kvin
Scenario: Enda Volš, Stiv Mek Kvin
Uloge: Michael Fassbender, Stuart Graham, Helena Bereen
Trajanje: 96 minuta
Zemlja: Velika Britanija, Irska
Jezik: engleski
Festivali: Kan 2008 (Izvjestan pogled), Toronto, London, San Sebastian, Stokholm, Venecija, Čikago
Nagrade: Kan (Nagrada zlatna kamera za prvijenac), Stokholm (Najbolji glumac, Najbolji režiserski početak), Venecija (Nagrada Guči), Sidnej

Sa ovim filmom britanski režiser i umjetnik Stiv Mek Kvin je podsjetio na priču o jednom od najkontroveznijih činova političkog otpora. Zatvor Mase u Sjevernoj Irskoj, godina je 1981. Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestuju jer ne žele nositi standardne zatvorske uniforme i žele da im se prizna status političkih zatvorenika. Kako njihov protest ne daje nikave rezultate, jedan od zatvorenika, član IRA-e, Bobby Sands (Michael Fassbender), odlučuje se na štrajk glađu,  i odbija da uzima hranu sve dok irske vlasti ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju. Film je dobio odlične kritike.

‘Jedan od najboljih redieljskih debija u posljednjih nekoliko godina. Hipnotičkih 96 minuta koje nikako ne smijete propustiti.’ (New York Magazine), ‘Nevjerovatno emotivna drama koja nije za one slaba srca.’ (New York Daily News).

trejler:

O reditelju

Stiv Mek Kvin je britanski režiser i umjetnik, rođen u Zapadnom Londonu 1969. godine. Svoje eksperimentalne filmove, često crno bijele i minimalističke, obično projektuje na jedan ili više zidova unutar galerija. Za svoj rad 1999. godine je osvojio Tarnerovu nagradu. Film Glad je njegov prvi dugometražni film.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.