Anatomija Fenomena

Film – Bjekstvo iz Šošenka – [Tema: Zatvor]

Bjekstvo iz Šošenka
1994
Režija: Frenk Darabont
Scenario: Frenk Darabont, po romanu Stivena Kinga
Uloge: Tim Robins, Morgan Frimen, Bob Gunton
Trajanje: 142 minuta
Zemlja: SAD
Jezik: engleski
Festivali: Čikago, Toronto
Nagrade: Oskar, 7 nominacija

Bjekstvo iz Šošenka, ili Iskupljenje u Šošenku (eng. The Shawshank Redemption) je zatvorska drama reditelja i scenariste Franka Darabonta. Film je adaptacija romana Stivena Kinga, Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku. Film govori o dva zatvorenika, koji se tokom godina provedenih iza rešetaka, zbližavaju, nalazeći utjehu i pokajanje čineći dobra djela.
Endi (Tim Robins) je mlad i uspješan bankar koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva svoje žene i njenog ljubavnika. Radnja filma smeštena je u 1940. godinu, a film prikazuje kako Endi, uz pomoć svog prijatelja Reda (Morgan Frimen), pokušava da savlada i prihvati zatvorske uslove kakvi jesu, i postaje jedan od najuticajnijih i najpoštovanijih zatvorenika…
Godine 1994. film je bio nominovan za sedam Oskara (najbolji film, najbolji glumac (Morgan Frimen), adaptirani scenario, snimak, montaža, muzika i zvuk), ali je ostao u sjenci velikog pobjednika te godine, filma Forest Gamp, te nije uspio osvojiti nijednu nagradu.
Na mnogim listama Bjekstvo iz Šošenka je najbolji film svih vremena (uz Kopolinog Kuma).

trejler

o reditelju:

Frenk Darabont, je mađarsko-američki reditelj, scenarista i producent, najpoznatiji po adaptiranju knjiga Stivena Kinga u uspješne filmove (Bjekstvo iz Šošenka, Zelena milja, Magla). Rođen je 1959. godine u izbjegličkom kampu u Francuskoj gdje su njegovi roditelji pobjegli poslije sovjetske intervencije u Mađarskoj 1956.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.