Konkursi

Konkurs: Bijenale mladih umjetnika 2015 – Mediterranea XVII

GetImage

Ministarstvo kulture Crne Gore objavljuje konkurs za selekciju crnogorskih učesnika na “Bijenalu mladih umjetnika – Mediterranea XVII”, koje će se održati u Milanu, Italija, od 22. do 25. oktobra 2015, u organizaciji BJCEM – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana i Opštine Milano. Tema ovogodišnjeg izdanja Bijenala mladih biće No food’s land – Milano nakon EXPO-a.

Konkurs je otvoren za mlade crnogorske umjetnike iz oblasti vizuelnih umjetnosti, književnog stvaralaštva i filma, do 35 godina starosti (rođenih najkasnije 31. decembra 1980).

Umjetnici treba da dostave predlog jednog tematskog projekta u odnosu na obrazloženje sadržano u konceptu ovogodišnjeg izdanja.

Umjetnici koji su učestvovali u više od jednog prethodnog izdanja ove manifestacije nemaju pravo učešća. Prioritet će imati umjetnici koji se prvi put predstavljaju na Bijenalu mladih.

U oblasti vizuelnih umjetnosti, prihvatljive su sve forme vizuelnog izraza, bilo da se realizuju tradicionalnim ili inovativnim tehnikama, digitalnim ili analognim. Takođe su prihvatljiva djela iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, fotografije, stripa, video umjetnosti; javne umjetnosti; web projekata i mješovitih medija; te performativnih intervencija u okviru izložbenih prostora.

Kod prezentacije projekta, svaki izabrani umjetnik može računati na prostor od 2 x 2 metra.

U oblasti književnog stvaralaštva, moguće je predložiti kako prethodno objavljene, tako i neobjavljene romane, eseje, poeziju ili kratke priče, na crnogorskom i engleskom jeziku.

U oblasti filma, prihvatljiva djela su: kratkometražni i srednjemetražni igrani filmovi, dokumentarni filmovi i animirani filmovi. Za potrebe selekcije, potrebno je dostaviti link za skidanje filma ili poslati film putem wetransfer-a, navodeći ime i prezime autora, podatke o glumačkoj i filmskoj ekipi, opis djela, godinu produkcije, naslov i informacije o eventualnom učešću na festivalima. U slučaju odabira, biće potrebno obezbijediti titlovanje filmova na engleski jezik.

Prema propozicijama Bijenala, organizatori pokrivaju troškove smještaja i obroka za umjetnike, kao i troškove postavke i osiguranja izložbe, dok putne troškove i troškove transporta radova pokriva Ministarstvo kulture.

Aplikacije je potrebno dostaviti Ministarstvu kulture (ana.savjak@mku.gov.me) do 15. marta 2015).

Stručna komisija Ministarstva kulture razmotriće prijavljene kandidature i donijeti odluku o izboru umjetnika, koja će biti objavljena na internet stranici Ministarstva kulture do 31. marta 2015.

Crna Gora ima pravo na izbor po dva umjetnika iz navedenih oblasti.

Obavezne formulare za aplikacije, koje je potrebno ispuniti na engleskom jeziku, možete preuzeti:

– Za oblast vizuelnih umjetnosti, ovdje,
– Za oblast književnog stvaralaštva, ovdje,
– Za oblast filma, ovdje.

Uz formular, potrebno je dostaviti i sljedeću dokumentaciju:

– CV i portfolio sa ličnim podacima umjetnika;
– prateći materijal potreban radi bolje prezentacije umjetničkog projekta.

Izvod iz obrazloženja koncepta ovogodišnjeg izdanja:

“Koje elemente imaginarnog hranimo svojim radovima? Šta nudimo publici? Šta želimo da im ostavimo? I, na kraju, koji su efekti kreativnog procesa na samog umjetnika? Ovo Bijenale predstavlja odličnu priliku da se prikažu inovativni radovi koji su usmjereni na osvješćivanje stvaralačkog procesa i tragova koje ostavlja na svima koji su njime obuhvaćeni.”
Matteo Lanfranchi, umjetnički direktor i osnivač kompanije Effetto Larsen

Kompletno obrazloženje možete preuzeti sa sljedećeg linka: http://www.bjcem.org/call-for-participation-mediterranea-xvii/

 

Za dodatne informacije možete kontaktirati Ministarstvo kulture (Ana Savjak, tel. 041 232 583. e-mail: ana.savjak@mku.gov.me).

http://www.gov.me/pretraga/146229/Konkurs-Bijenale-mladih-umjetnika-2015-Mediterranea-XVII.html

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.