Konkursi

Konkurs BookILL Festa za najbolju ilustraciju knjige

Banatski kulturni centar i Novosadski sajam organizuju treći BookILL Fest – Festival ilustracije knjige – u okviru 20. Salona knjige u Novom Sadu koji će biti održan od 28. februara do 4. marta 2014, a tim povodom otvoren je konkurs za najbolju ilustraciju knjige.

Treći BookILL Fest biće održan 28. februara na Novosadskom sajmu.

BookILL Fest podrazumeva izložbu printova izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika i prateće programe.

Ilustrovanje knjiga je specifična i sofisticirana oblast u procesu dizajniranja knjiga. Knjiga je umetnički objekat. Koliko god je važna sadržina knjige, tolika je važna i njena spoljašnost. Ilustrovanje, dizajniranje i opremanje knjiga uopšte su nerazdvojni deo procesa proizvodnje knjiga i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave ilustrovanjem knjiga. Konkursi za ilustraciju knjige su u svetu veoma retki, a time je značaj BookILL Festa veći.

Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.

Svaki autor šalje 4 ilustracije knjige i to: obavezno bar 1 ilustraciju naslovne strane knjige i po sopstvenom izboru 3 ilustracije iz knjige, u digitalnoj formi (JPG, TIFF, PSD formatu, RGB modu, 300 dpi, do formata A4).

Sve treba poslati na e-mail adresu bookillfest@gmail.com

Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.

Mogu se slati i neobjavljena likovno-dizajnerska rešenja i objavljene knjige, kao skenirani gotovi radovi ili samo kao projekti. Ukoliko autor želi, može poslati i knjigu na adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273, Novo Miloševo.
Autori, takođe, treba u e-mailu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija i nazive radova i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju radove.

Treba navesti da li je knjiga objavljena ili je u projektu.

Radove treba poslati do 10. februara 2014. godine.

Kategorije za slanje radova:
1. Ilustracija pesničke knjige
2. Ilustracija prozne knjige
3. Ilustracija knjige za decu
4. Fotoilustracija knjige

Proglašenje pobednika i dodela nagrada najavljeni su za 28. februar na Novosadskom sajmu, kao i otvaranje izložbe selektovanih i nagrađenih radova.

Detaljan program Festivala biće objavljen po završetku konkursa.

Organizator zadržava pravo da izložbu predstavi do sledećeg festivala i u drugim gradovima. Takođe zadražava pravo da, u zavisnosti od radova, štampa publikaciju sa pristiglim radovima u propagandne svrhe izložbe.

Na konkurs BookILL Festa 2013. godine pristiglo je oko 350 radova od 61 autora iz Srbije i 7 drugih zemalja (Rumunija, Mađarska, Nemačka, Slovenija, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Jordan).

Žiri je selektovao oko 100 radova od 45 autora koji su bili izloženi na Salonu knjige na Novosadskom sajmu.

Dodatne informacije moguće je dobiti na e-mail: bookillfest@gmail.com ili broj telefona: +381 (0)23/783-155.

(SEEcult.org)

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.