Konkursi

Konkurs za analizu tri pripovetke Laze K. Lazarevića u izdanju iz 1943. godine

U okviru upravo završenog seminara “Kako nastaje fašizam?” i svog dugogodišnjeg programa „Bibliotok“ KC Rex raspisuje konkurs za kraću analizu ratnog izdanja tri pripovetke Laze K. Lazarevića, iz 1943. godine (edicija Srpska knjiga). U pitanju su pripovetke „Prvi put s ocem na jutrenje“, „Školska ikona“ i „Na bunaru“. U vreme kada je u strogo cenzurisanoj i nacističkoj okupaciji prilagođenoj kulturnoj produkciji bilo teško na repertoaru Narodnog pozorišta videti kvalitetniju predstavu sa temom iz nacionalne istorije, ove tri pripovetke su po oceni tada nadležnih organa kvislinške vlasti zaslužile da budu objavljene kao posebno izdanje. Poznato je da se fašistička ideologija oslanjala i oslanja i na sebi svojstvenu interpretaciju i uzurpaciju sadržaja i poimanja tradicije, a posebno na motive idealizovanog naroda i nacije. Sa druge strane, teme susreta ili sukoba tradicije i modernosti čine sastavni deo svake kanonske nacionalne kulture. Sudeći po teorijskim istraživanjima (npr. Rastka Močnika u njegovoj poznatoj studiji „Koliko fašizma“), ekstremno desni korisnici i uzurpatori ovakvih tema često veruju da se njima koriste iz u suštini „dobrih i opravdanih“ razloga.

Analiza bi trebalo da preispita ovaj odnos u konkretnim istorijskim okolnostima a na pozadini širih kulturnih i političkih odnosa kanonske literature i nacionalne države tokom XX veka. Tekst koji bi na taj način trebao da analizira i „odgonetne“ kriterijume i motive i izdavača i cenzora, ne bi trebao da bude duži od 3 stranice (do 1800 karaktera po stranici).

Za čitanje i analizu obavezno se koristi izdanje koje je u pitanju jer je moguće da je u njemu nešto drugačiji tekst pripovedaka nego u ranijim ili kasnijim izdanjima. Pdf izdanja se može skinuti sa sledećeg linka:
http://rex.b92.net/admin/download/files/_id_12/Laza%20Lazarevi%C4%87%20-%20Tri%20pripovetke.pdf

Najbolja tri teksta biće nagrađena izborom knjiga iz istorije književnosti, savremene književne produkcije i političke teorije koje se bave temom fašizma. Izabrani naslovi će biti objavljeni tokom trajanja konkursa.

Radove na konkursu će ocenjivati žiri u sastavu Nađa Bobičić, književna kritičarka, dr Milovan Pisari, istoričar, i Snežana Baralić Bošnjak, politikološkinja.

Tekstovi se mogu slati na adresu govorni.programi.rex@gmail.com sa subjektom “Konkurs” i naslovom teksta. Rad je u slobodnoj formi, mogu se koristiti i delovi postojećih radova i tekstova ukoliko odgovaraju temi i zadatku konkursa. Tekstovi bi, ukoliko uđu u uži izbor ili budu nagrađeni, po dogovoru sa autorima i autorkama mogli biti objavljeni na sajtu ili nekoj od publikacija KC Rex.

Tekstovi se mogu slati do 15. decembra 2018. godine

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.