Jasan Pogled

Kretaćemo se po opasnom terenu – Izreke o jogi (55)

Foto: Joel Bengs

Patanjđali je najveći naučnik unutarnjeg. Njegov pristup je pristup naučnog uma; on nije pesnik. I zato je on vrlo redak, jer oni koji ulaze u unutarnji svet skoro uvek su pesnici, a oni koji ulaze u spoljašnji svet skoro su uvek naučnici.

Patanjđali je redak cvet. On ima naučni um, ali njegovo putovanje je unutarnje. Zbog toga je postao prva i poslednja reč: on je alfa i omega. Za pet hiljada godina niko nije mogao da ga nadmaši. Izgleda da je on nenadmašan. On će ostati poslednja reč – jer sama ta kombinacija je nemoguća; da se ima naučno držanje i da se uđe u unutarnje, skoro je nemoguće. On govori kao matematičar, kao logičar. On govori kao Aristotel, a on je i Heraklit.

Pokušajte da razumete svaku njegovu reč. To će biti teško jer njegovi izrazi će biti iz logičkog rasuđivanja, ali njegovo ukazivanje je prema ljubavi, prema ekstazi, prema Božanskom. Njegovi stručni izrazi su od čoveka koji radi u naučnoj laboratoriji, ali njegova laboratorija je u unutarnjem biću. Stoga ne budite zavedeni njegovom terminologijom, i sačuvajte osećanje da je on matematičar najviše poezije. On je paradoksalan, ali nikada ne koristi paradoksalan jezik. On to ne može. Drži se vrlo čvrste logične pozadine ili osnove.

Analizira, secira, ali njegova namera je sinteza. On analizira samo da bi načinio sintezu.

Dakle, uvek imajte na umu cilj – ne budite zavedeni putem – dostignite krajnji cilj kroz naučni pristup. Zato je Patanjđali impresionirao tako mnogo zapadni um. Patanjđali je uvek bio uticajan. Gde god je njegovo ime stiglo, on je vršio uticaj jer ga lako možete razumeti; ali nije dovoljno razumeti ga. Razumeti njega isto je tako lako kao razumeti Ajnštajna. On govori intelektu, ali njegova težnja, njegova meta je srce. Ovo treba da zapamtite.

Kretaćemo se po opasnom terenu. Ako zaboravite da je on takođe i pesnik, bićete zavedeni. Onda postajete previše vezani uz njegovu terminologiju, jezik, rasuđivanje, i zaboravljate njegov cilj. On traži od vas da odete izvan mišljenja, rasuđivanja, ali kroz rasuđivanje. To je mogućnost. Možete iscrpeti mišljenje tako potpuno da ga transcendirate.

Idite kroz rasuđivanje, ne izbegavajte ga. Koristite razum kao korak da odete izvan njega.

Slušajte sada njegove reči. Svaka reč treba da bude analizirana.

Osho

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.