Konkursi

Podrška međunarodnoj saradnji u oblasti izvođačkih umjetnosti.

Fondacija Robert Boš (Robert Bosch Stiftung) je, u saradnji sa Medjunarodnim teatarskim institutom, raspisala konkurs za grant program “Promena scene” (Change of Scene), osnovan 2012. godine radi podrške medjunarodnoj saradnji u oblasti izvodjačkih umetnosti.

Program “Promena scene” promoviše medjunarodnu razmenu i ohrabruje aktuelne diskurse i socijalne promene u zemljama Istočne Evrope i Severne Amerike, želeći da ih učini vidljivijim u saradničkoj umetničkoj refleksiji. Program je fokusiran na podršku direktnoj saradnji nemačkih partnera sa partnerima iz Istočne Evrope i Severne Afrike u razvoju novih zajedničkih projekata. Postojeće kooperacije mogu biti dodatno razvijene ili inicirane nove. Partneri bi trebalo da saradjuju na ravnopravnoj osnovi i da zajednički stvaraju nova iskustva i metode.

Konkurs je namenjen pozorišnim ili nezavisnim teatarskim grupama u svim oblastima izvodjačkih umetnosti, kao što su gluma, ples, muzički teatar, lutkarsko pozorište i performans iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Podržani projekti trebalo bi da budu javno predstavljeni na nemačkom govornom području, a poželjno je i u zemlji partnerske organizacije.

Medju partnerskim zemljama su sve države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, kao i Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bugarska, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Kirgizstan, Letonija, Litvanija, Mongolija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Tadžikistan, Turkmenistan, Češka, Ukrajina, Madjarska i Uzbekistan, kao i afričke zemlje Egipat, Alžir, Libija, Maroko i Tunis.

Deset do 12 medjunarodnih kooperacija dobiće podršku u iznosu do 15.000 evra.

Projekte će odabrati nezavisni žiri koji čine direktor Spielart festivala u MinhenuTilmann Broszat, direktorka Fidena lutkarskog pozorišta u Bohumu Annette Dabs, glavni dramaturg u Schauspielhaus u Diseldorfu Stefan Schmidtke, reditelj Branko Šimic i novinarka Elisabeth Wellershaus.

Aplikacije moraju biti podnete onlajn do 15. februara 2014.

Više informcija moguće je naći na sajtu www.szenenwechsel.org.

(SEEcult.org)

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.