Konkursi

Poziv na BookILL Fest – festival ilustracije knjige

Banatski kulturni centar i Novosadski sajam organizuju, u okviru 19. međunarodnog salona knjige u Novom Sadu, drugi BookILL Fest – Festival ilustracije knjige koji podrazumeva internet konkurs za najbolju ilustraciju knjige, izložbu printova izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika i prateće programe.

Salon knjige biće održan od 28. februara do 5. marta 2013. godine, a sam Festival ilustracije knjige 1. marta na Novosadskom sajmu.

Ilustrovanje knjiga je specifična i sofisticirana oblast u procesu dizajniranja knjiga. Knjiga je umetnički objekat. Koliko god je važna sadržina knjige, tolika je važna i njena spoljašnost. Ilustrovanje, dizajniranje i opremanje knjiga uopšte su nerazdvojni deo procesa proizvodnje knjiga i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave ilustrovanjem knjiga.

Internet konkurs BookILL Festa otvoren je za autore iz celog sveta.

Svaki autor šalje 4 ilustracije knjige i to: obavezno bar 1 ilustraciju naslovne strane knjige i po sopstvenom izboru 3 ilustracije iz knjige, u digitalnoj formi (JPG, TIFF, PSD formatu, RGB modu, 300 dpi, do formata A4).

Sve treba poslati na e-mail adresu bookillfest@gmail.com

Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.

Mogu se slati i neobjavljena likovno-dizajnerska rešenja i objavljene knjige, kao skenirani gotovi radovi ili samo kao projekti.

Ukoliko autor želi, može poslati i knjigu na adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273, Novo Miloševo.

Autori, takođe, treba u i-mejlu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija i nazive radova i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju radove. Navesti da li je knjiga objavljena ili je u projektu.

Radove slati do 14. februara 2013. godine.

Kategorije za slanje radova:
1. Ilustracija pesničke knjige
2. Ilustracija prozne knjige
3. Ilustracija knjige za decu
4. Fotoilustracija knjige

Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće održani 1. marta na Novosadskom sajmu, uz otvaranje izložbe selektovanih i nagrađenih radova.

Detaljan program Festivala biće objavljen po završetku konkursa.

Organizator zadržava pravo da izložbu predstavi do sledećeg festivala i u drugim gradovima. Takođe zadražava pravo da, u zavisnosti od radova, štampa publikaciju sa pristiglim radovima u propagandne svrhe izložbe.

Slanjem radova, autori prihvataju gore navedene stavke.

Na konkurs 2012. godine pristiglo oko 400 radova od 61 autora iz Srbije i 10 drugih zemalja (Mađarska, Rumunija, Nemačka, Slovenija, Italija, Japan, Australija, Bugarska, BIH, Hrvatska).

Žiri je selektovao oko 150 radova od 47 autora koji su bili izloženi na Salonu knjige na Novosadskom sajmu.

Online katalog izložbe Book ILL festa 2012. godine dostupan je OVDE

Za dodatne informacije, predloge i sugestije, javiti se na i-mejl bookillfest@gmail.com ili telefon: 00381(0)23/781-552.

(SEEcult.org)

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.