Konkursi

Poziv na radionicu “Dizajn i izrada mobilnih otvorenih biblioteka

banerm

Gradska gerila poziva mlade između 19-26 godina, koji studiraju ili su aktivni na polju arhitekture, dizajna, primenjenih i likovnih umetnosti, kao i sve zainteresovane, da učestvuju u radionici od 25. do 30. septembra u Beogradu (Savamala).

Radionica se realizuje u saradnji sa asocijacijom Urban Inkubator i Goethe-Institutom Beograd.

Radionica je intezivnog karaktera i učesnici će tokom 6 dana trajanja proći kroz faze koncepta, dizajna i same izrade modela mobilnih otvorenih biblioteka u razmeri 1:1.

Nakon radionice biblioteke će biti postavljene na više lokacija u Savamali.

U prijavi treba navesti motive učešća u radionici, uz kratku biografiju.

Broj učesnika je ograničen, a prijavljivanje je do 17. septembra 2014. godine putem e-maila: city.guerilla@gmail.com.

Od novembra 2011. godine, kada je druga generacija Goethe-Gerile osnovala Otvorenu biblioteku u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, do danas, gerilci su na razne načine promovisali biblioteku i skretali pažnju na njene ogoljene police.

Princip koršćenja biblioteke je izuzetno jednostavan – knjigu može svako uzeti pod uslovom da ostavi neku drugu, ili da knjigu koju je pozajmio blagovremeno vrati.

Goethe-Gerila (Goethe-Guerilla) nastala je 2010. godine na inicijativu Goethe-Instituta u Beogradu. Neobično ime sadrži dva na prvi pogled suprotstavljena pojma – “Goethe” predstavlja instituciju, “Gerila” je simbol slobodne akcije. Oni predstavljaju grupu mladih ljudi između 20 i 25 godina koji kao simbol zajedničkog kreativnog prostora u saradnji sa Goethe-Institutom osmišljavaju, organizuju i ostvaruju kulturne programe sa ciljem da mladima približe nemačku kulturu na drugačiji i direktniji način, istovremeno oživljavajući sopstvenu kulturnu sredinu podsticanjem pozitivne promene aktivnijim pristupom. Zajednička tema Goethe-Gerile je grad kao kreativni javni prostor u čijem oblikovanju učestvuju svi građani. Grupa “gerilaca” iz Beograda od prošle godine odlučila je da svoje aktivnosti usredsredi na područje Savamale i projekat Urban Incubator:Belgrade. Namera je da se kroz projekte i radionice u Savamali, a u saradnji sa ljudima koji tu žive, proširi svest o ovom značajnom i zapostavljenom delu grada i značaju participacije samih stanovnika ovog, nekada trgovinskog, centra grada Beograda. Zaključno sa petom generacijom ove godine, Goethe-Gerila se transformiše u udruženje Gradska Gerila i kao takvo će nastaviti i proširiti svoje aktivnosti kao i saradnju sa Goethe-Institutom.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.