Film

Večnost i jedan dan – Μια αιωνιότητα και μια μέρα [Zlatna palma – 1998]

Večnost i jedan dan – Μια αιωνιότητα και μια μέρα je grčki dramski film iz 1998. godine u režiji Tea Angelopulosa, u kojem glavne uloge tumače Bruno Ganc, Isabele Renauld i Fabricio Bentivoglio.

Film je osvojio Zlatnu palmu i nagradu ekumenskog žirija na Filmskom festivalu u Kanu 1998.[1] Izabran je kao grčki film za najbolji film na stranom jeziku na 71. dodeli Oskara, ali nije prihvaćen kao nominovan.

Zaplet

Aleksandar ( Bruno Ganc ) je grčki pesnik kome je ostalo još samo nekoliko dana života. Suočen sa svojom smrću, protagonista razmišlja i prolazi kroz svoje postojanje sa sigurnošću da je i bio stranac sebi i sopstvenom životu. Kroz pisma Ane ( Izabele Reno ), njegove pokojne supruge, Aleksandar otkriva koliko ga je volela, dok je on bio zauzet književnim zanatom i unutrašnjim izgnanstvom.

Nekoliko sati nakon smrti, Aleksandar upoznaje dečaka Albanca ( Ahileja Skevisa ) koji je prešao granicu da bi preživeo u Grčkoj između uznemiravanja policije i mafije koja zlostavlja njegove roditelje. Mali nudi Aleksandru priliku da se, prvi put u životu, posveti drugom i izrazi svoju naklonost.

Odnos između njih dvoje obeležen je teskobom dve dobro definisane egzistencijalne pozicije: s jedne strane, dete koje se na kraju ne vrati u svoju zemlju moraće da se suoči sa svojom budućnošću, tek počinje da živi i hoće. tražiti svoju sudbinu na brodu koji ide u Italiju. S druge strane, pesnik, suočen sa krajem svog bića, sa nostalgijom i ljubavlju razmatra šta su mu bili dani na ovom svetu.

Uloge

Glumac Uloga

Bruno Ganc Aleksandar

Izabel Reno Ana

Fabricio Bentivoglio Pesnik

Ahileja Skevis Dete

Aleksandra Ladiku Anina majka

Despina Bebedeli Aleksandrova majka

Helene (Eleni) Gerasimidu Urania

Iris Chatziantoniou Aleksandrova ćerka

Nikos Kouros Anin ujak

Alekos Audinotis Anin otac

Nikos Kolovos Lekar

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.