Anatomija Fenomena

Živimo u kulturi ambalaže [Pisci svijeta – Galeano]

Eduardo Galeano – Živimo u kulturi ambalaže

Mi živimo u svijetu gdje su sahrane važnije od pokojnika, gdje su svadbe važnije od ljubavi, gdje je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže, koja prezire sadržaj.

Eduardo Galeano nesumnjivo je bio velik čovjek koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Ovaj urugvajski pisac, autor međunarodnih naslova, kao što je Sjećanje na vatru (1986) i Otvorene vene Latinske Amerike (1971.) ponudio je svojim čitateljima razmišljanja o svijetu, ljubavi, religiji, nogometu i svemu što se tiče vijesti.

Kako bi se odao počast osobi i karijeri, u ovom članku nudimo 21 rečenice koje odražavaju svoju snažnu predanost svijetu i velikom misliocu koji je bio.

1 – Svijet je uglavnom podijeljen između nedostojni i ogorčeni, a svatko će biti na strani koju želi ili može biti …

2 – Ako sam pao, to je bilo zato što sam hodala. I vrijedno je hodati čak i ako padneš.

3 – UPOZORENJE: Iz latinske re-cordis, glačanje kroz srce …

4- Da ne šute, morate početi da niste gluhi.

5- Samo budale vjeruju da je tišina praznina, Nikada nije prazan. Ponekad je najbolji način komuniciranja tišina.

6- Sada, Amerika je za svijet, ništa više od Sjedinjenih Država: mi najviše živimo u subatriji, Americi druge zone, maglovitoj identifikaciji. To je Latinska Amerika, područje otvorenih vena.

7- Ako je priroda bila banka, već bi bila spašena.

8. Za mene, jedina sigurnost dostojna vjere su oni koji svakodnevno sumnjaju u doručak.

9- Postoji tzv. Međunarodna zajednica? Je li to nešto više od kluba trgovaca, bankara i ratnika? Je li to nešto više od umjetničkog imena koje Sjedinjene Države daju kada igraju?

10- Ljubav je ponižavajući jer se vrši vertikalno i odozgo; solidarnost je horizontalna i podrazumijeva međusobno poštovanje.

11 – Moralni kod tisućljeća ne osuđuje nepravdu, već neuspjeh.

12 – Nasilje izaziva nasilje, kao što znamo; ali također stvara dobit za industriju nasilja, koja ga prodaje kao spektakl i postaje objekt potrošnje.

13. Mislim da smo rođeni sinovi dana, jer svaki dan ima priču i mi smo priče koje živimo …

14. Glad utječe na strah. Strah od tišine probija ulice. Strah prijeti: Ako volite, imat ćete AIDS. Ako pušite, imat ćete rak. Ako dišete, imat ćete zagađenje.

15- Ljubav se može izazvati, ispustivši malo prašine od mene, nemarno, u kavi ili juhi ili piti. Može se izazvati, ali se ne može spriječiti.
Sveta voda to ne spriječi, prašina domaćina ne spriječava ga; češnjak također nije koristan. Ljubav je gluha božanskoj Riječi i sudbina vještica.
Nema uredbe vlade koja može zaustaviti ili napitak koji ga može spriječiti, čak i ako vivandičeri proklamiraju nepogrešiva ​​pića na tržištima s jamstvima i svime.

16 – Siromašni prema siromašnima, kao i obično: siromaštvo je prekratak pokrivača, a svaki se bend privlači na svoju stranu.

17- Zidovi su dojam siromašnih.

18. Glad oživljava strah. Strah od tišine probija ulice. Strah prijeti: Ako volite, imat ćete AIDS. Ako pušite, imat ćete rak. Ako dišete, imat ćete zagađenje. Ako pijete, imat ćete nesreće. Ako jedete, imat ćete kolesterol. Ako govorite, imat ćete nezaposlenost. Ako hodate, imat ćete nasilje. Ako mislite, imat ćete anksioznost. Ako sumnjate, bit ćete ljuti. Ako mirišete, imat ćete samoću.

19. Loša djeca su ona koja najviše trpe od kontradikcije između kulture koja šalje da konzumira i stvarnosti koja to zabranjuje.

20- Priča je prorok s pogledom okrenutom prošlosti: ono što je bilo, i ono što je bilo, najavljuje što će biti.

21- Utopija je na horizontu. Pristupam dva koraka, ona kreće dva koraka. Šetam deset koraka, a horizont se kreće deset koraka dalje.

22- „Mi živimo u svijetu gdje su pokopi važniji od pokojnika, gdje su svadbe važnije od ljubavi, gdje je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže, koja prezire sadržaj“

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.