Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 76-77

           Pred nama je novi dvobroj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja  br. 76-77, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina. Na gotovo dve stotine i sedamdeset strana, nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

         Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalaze fotografije našeg Negotinca Predraga Trokicića, dok se  unutar samog časopisa mogu videti fantastične fotografije ikona Mijalka Đunisijevića iz Čačka. I ovog puta takođe osim autora sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije u ovom broju  su zastupljeni i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područija. Jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih:

                        Biti lokalan a cenjen svuda…

           U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Nadežda Purić Jovanović,Viktor Radun Teon, Vera Jelovac, Dejan Bogojević, Miloš Mihailović, Una Radović i Branislav Solomun. Takođe tu je i rubrika Memento, u kojoj se nalazi omaž nedavno preminulom pesniku Stevanu Tontiću u vidu njegove izabrane poezije…

          Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Miloje  Dimiresković Negotinski, Tomislav Đokić, Zoran Herceg, Saša Miljković, Predrag Živanović, Tajana  Poterjahin, Zoran Krstić, Danijela Repman, Nenad  Mitrović, Lena Rut Stefanović i Mihajlo Pantić.

U rubrici Melpomena, nalaze se dve drame, autorke Dragoslave Veljković Madžar i književnika Filipa Grujića.

       Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu se nalaze čak sedam autora, i to tri skandinavska : Hans Berli, Jahija Hasan i Laš Miting, i po jedan slovenački, vijetnamski i sa  engleskog, odnosno ruskog jezika prevod. Prevodioci koji su nam pomogli u tome su Marko Vuković, Predrag Crnković, Valentina Novković i Predrag Glišić.

          Svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Jelena Nedeljković, Valentina Novković, Muharem Bazdulj i Dorijan Nuaj..

          Deo Terroire (Teroar) je  svojim većim sadržajem posvećen pomenutom slikaru i ikonopiscu Mijalku Đunisijeviću, u vidu dva teksta autora, Vladimira Kolarića i Jevđenija Julijana Dimitrijevića, o njegovom delu ali se tu nalazi i izuzetno zanimljiv tekst, esej, koji prate i fotografije i likovni radovi Uroša Krčadinca-digitalnog umetnika, programera i edukatora, koji je imao brojne izložbe kod nas i u inostranstvu.

       I ovaj dvobroj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa.

     Takođe i ovaj dvobroj (76-77), časopisa za književnost i umetnost  Buktinja, može se naći i čitati ovde: https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin/docs/combine05

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:

Krajinski književni klub,

Trg Đorđa Stanojevića 17, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac),

19300 Negotin.

mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

tel: +381(63) 8054054.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.