Jasan Pogled

Šta onda treba uraditi? Ništa ne treba raditi! – Izreke o jogi (12)

Sedmo pitanje:

Rekli ste da je joga nauka, metodologija za unutarnje buđenje. Ali napor da se bude bliže ne-umu, sadrži motivaciju i nadu. Čak i podvrgavanje procesu unutrašnje transformacije sadrži motivaciju. Kako onda čovek može da se kreće na stazi joge sa nadom i motivacijom? Zar i samo čekanje ne sadrži motivaciju?

Da, ne možete da se krećete na stazi joge s motivacijom, sa željom, sa nadom. Zaista, tako nema kretanja na stazi joge. Kada dođete do shvatanja da su sve želje apsurdne, da su sve želje patnja, nema šta da se čini, jer svako činjenje će biti nova želja. Nema šta da se čini!

Jednostavno ne možete činiti ništa jer šta god vi činili vodiće vas u novu patnju. Onda ne činite. Želje su napuštene, um je prestao, i to je joga; ušli ste u jogu. To nije kretanje, to je smirenost.

Zbog jezika se javlja problem. Ja sam rekao da ste ušli, pa izgleda kao da ste se kretali. Kada želje prestanu, svo kretanje prestaje. Vi ste u jogi: “a sada disciplina joge”.

Sa motivacijom, u ime joge, stvorićete opet druge nevolje. Ja viđam svakog dana takve ljude. Oni dolaze i govore: “Ja sam praktikovao jogu trideset godina, ništa se nije dogodilo.” Ali ko vam je rekao da će se nešto dogoditi? On mora da je očekivao nešto da se dogodi; zbog toga se ništa nije dogodilo. Joga kaže da ne čekamo na budućnost. Vi meditirate, ali meditirate s motivom da ćete kroz meditaciju doći negde do nekog cilja. Vi propuštate svrhu. Meditirajte i uživajte u tome. Ne postoji cilj. Ne postoji budućnost, nema dalje; ne postoji ništa ispred. Meditirajte, uživajte u tome – bez ikakve motivacije.

I iznenada, cilj je tu. Iznenada oblaci iščezavaju jer su oni stvoreni od vaših želja. Vaša motivacija je dim koji stvara oblake; oni su iščezli. Dakle, igrajte se meditacijom; uživajte u tome. Ne činite je sredstvom za nešto. Ona je kraj svega. Ovo je sva suština koju treba razumeti.

Ne stvarajte nove želje. Shvatite pravu prirodu želje, da je patnja. Samo pokušajte da razumete prirodu želje, i doći ćete do saznanja da je ona patnja. Šta onda treba uraditi? Ništa ne treba raditi! Postajući svesni da je želja patnja, želja iščezava. A sada, disciplina joge. Ušli ste na stazu.

A to zavisi od vaše snage. Ako je vaša spoznaja da je želja patnja tako duboka da je totalna, ne samo da ćete ući u jogu, vi ćete postati siddha. Vi ste postigli cilj.

To će zavisiti od vaše snage. Ako je snaga totalna, onda ste postigli cilj. Ako vasa snaga nije totalna, vi ste samo ušli na stazu.

Osho

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.